Slaná torta
20 g droždia, 0,1 l vody, 1 lyžička cukru, 250 g hladkej múky, 1 lyžička soli, 100 g masla, 1 vajce, Na ozdobu: 1 mrkva, 1 vajce uvarené natvrdo, 100 g tvrdého syra, plnené olivy, čili papričky v sladkokyslom náleve, kôpor, pažítka Plnka: 100 g masla, 150 g ochutenej majonézy,2 zemiaky uvarené v šupke, 1 cibuľa, 2 vajcia uvarené natvrdo, 2 sterilizované uhorky, soľ, mleté čierne korenie Poleva: 6 lyžíc mlieka, 100 g tvarohu, 100 g ochutenej majonézy, 1 strúčik cesnaku

Slaná torta - príprava

    Z rozmrveného droždia, vlažnej vody a cukru urobíme kvások. Preosiatu múku zmiešame so soľou, pridáme postrúhané maslo, vajce a kvások a vypracujeme tuhé cesto.
    Prikryté ho necháme vykysnúť.
    Cesto rozvaľkáme, vložíme do vymastenej tortovej formy a vo vyhriatej rúre upečieme.
    Vychladnutý korpus rozkrojíme na 3 časti,
    2 potrieme plnkou, položíme na seba, tretím prikryjeme a potrieme ho takisto ako boky torty polevou.
    Mrkvu očistíme, najemno postrúhame a rovnomerne rozložíme na polevu.
    Vajce očistíme, ozdobne narežeme a položíme do stredu torty.
    Zo syra ozdobnou formičkou vykrojíme rozličné tvary, olivy prekrojíme na polovicu a rovnomerne rozložíme na tortu, ozdobíme kôprom a posekanou pažítkou.
    Tortu dáme na niekoľko hodín na chladné miesto.

    Plnka: Maslo vymiešame dopenista, pridáme majonézu, najemno postrúhané zemiaky a cibuľu, nahrubo postrúhané vajcia a uhorky, posolíme, okoreníme a zmiešame.

    Poleva: Do mixéra vlejeme mlieko, pridáme tvaroh a rozmixujeme.
    Potom masu preložíme do misky a zmiešame s majonézou a s pretlačeným cesnakom.
Top