Šťavnatý jablkový koláč
250 g polohrubej múky, 125 g tuku na pečenie (napríklad Hera), 60 g práškového cukru, 1 lyžičku škorice, 1.3 kg jabĺk, 1 citrón, 4 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 2.5 dl kyslej smotany, 2 dl šľahačkovej smotany, 50 g mandľových lupienkov.

Šťavnatý jablkový koláč - príprava

    Múku vymiesime s tukom, práškovým cukrom, škoricou a jedným vajcom. Dobre vymiešaným cestom vystelieme formu – dno i bočné strany a odložíme na 30 minút do chladničky.
    Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovník a prekrojíme na polovice. Pokvapkáme ich vodou rozmiešanou s citrónovou šťavou.
    Jablká postupne nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm a ukladáme ich nahusto do formy s cestom.
    3 vajcia vymiešame so smotanou, šľahačkovou smotanou a kryštálovým cukrom. Zálievku nalejeme na jablká.
    Pečieme pri teplote 160 až 170 stupňov Celzia asi 40 minút. Upečený koláč posypeme mandľovými lupienkami.
Top