Morka pečená na bylinkách
Kategória: 
celú morku, 180 ml olivového oleja, 15 g granulovaného cesnaku, 3 g sušenej bazalky, 0,7 g šalvie, 6 g soli, 1 g čierneho korenia, pol litru vody

Morka pečená na bylinkách - príprava

    Predhrejte si rúru na približne 160 až 170 stupňov. Ak už máte očistenú morku, pripravte si veľkosťou vhodný pekáč s pokrievkou.

    V menšej miske rozmiešajte olivový olej, cesnak, bazalku, šalviu, soľ a korenie. Pripravenou emulziou potrite celú morku. Na dno pekáča nalejte vodu, priklopte a nechajte piecť.

    Morka sa pečie 3 až 3 1/2 hodiny. Nezabudnite, že je to pomerne veľký vták a vo vnútri tela by malo mäso mať pri pečení teplotu cez 80 stupňov.
    Čas od času potrite zvyškom bylinkovej emulzie a podlejte, aby sa nám morka nepripiekla.
    Po upečení morku vyberte z rúry a nechajte ju asi 20 až 30 minút prikrytú pokrievkou "odpočinúť", než ju začnete porciovať.

    Ako prílohu v našom kraji najskôr zvolíte zemiaky. Ale môžete si dať i akúkoľvek najlepšie čerstvú zeleninu, zlé nie je ani pečivo.

    Zo šesťkilovej morky bude určite 16 bežných porcií;
    pre tých, ktorí sledujú správnu výživu môžeme dodať, že porcia má asi 600 kalórií
Top