Čínska ostrokyslá polievka
Kategória: 
½ kocky Tofu, 50 g sušených čiernych húb (Judášovo ucho), 1 l kuracieho vývaru, 2 mrkvy, 1 petržlen, Malá hrsť bambusových výhonkov, Trochu sójových klíčkov, Pór na ozdobenie, Kvasný ocot, Vajce, Soľ, cukor, mleté čierne korenie, zázvor, Olej, 4 lyžičky solamylu, 2 lyžičky dochucovacej pasty Sambal Manis alebo Sambal Badjak

Čínska ostrokyslá polievka - príprava

    V panvici zohrejeme malé množstvo oleja a zo všetkých strán na ňom opečieme kocku tofu. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí si tofu nakrájame na malé kúsky, čím menšie tým lepšie. Medzi tým si pripravíme čierne huby, ktoré namočíme cca na 30 minút do studenej vody, aby zmäkli. Zmäknuté huby precedíme a nakrájame ich na tenké rezance. Do rozpáleného oleja si vysypeme na kocky alebo na rezance nakrájanú mrkvu a petržlen a mierne opražíme cca 1 minútu. Kurací vývar privedieme do varu, ochutíme sójovou omáčkou, pridáme trochu cukru, podľa potreby soľ, mleté čierne korenie, zázvor a 2 lyžičky dochucovacej pasty Sambal Manis. Sambal Manis je kyslejšia verzia nakoľko obsahuje citrónovú trávu. Ak použijete Sambal Badjak nič nepokazíte, len pridáte viac octu. Dochutíme octom, tak aby bola polievka vyvážene ostro kyslá. Ďalej pridáme upraženú mrkvu, petržlen, tofu, zmäknuté huby, bambusové výhonky a sójové klíčky a cca 5-10 minút varíme. Solamyl rozmiešame v malom množstve studenej vody na riedku kašu. Za stáleho miešania pridávame do polievky, až kým polievka nezíska rôsolovitú konzistenciu. Pozor, nie naraz, aby ste nemali len hrču. Privediete do varu. Chvíľu varíme na miernom plameni a do vriacej polievky vlejeme vajce a vidličkou ho jemne rozmiešame. Na záver ešte môžeme dochutiť korením. Polievku podávame horúcu v miskách, ktoré ozdobíme pórom.
Top