Jablkový zákusok pre dámy
ĽahkýCelkom lacný
Príprava
Kategória:
Jednoduchý, ľahký nie len na prípravu, ale aj po energetickej stránke, slovom zákusok pre dámy.
Ingrediencie
Pre 4 Osoba(y)
Cesto
- 4 ks vajcia
- 250 g jemného kryštálového, alebo práškového cukru (ja používam trstinový)
- 1 dl oleja
- 1 dl mlieka
- 1 ks prášok do pečiva (alebo 1 ČL sódy bikarbóny)
- 300 g polohrubej múky
- 0.5 g soli
Plnka
- 2 ks kyslé smotany (400 ml)
- 250 ml smotany na šľahanie (33%)
- 1 ks vanilínový cukor
- 1 PL práškového cukru (nemusí byť)
Jablková náplň
- 1 kg nastrúhaných jabĺk
- 4 PL kryštálového cukru
- 1 ks škoricový cukor (alebo 1 ČL mletej škorice)
- 1 ks šťava z citróna (podľa chuti)
Želatína
- 2 ks čírej tortovej želatíny
- 1 PL cukru
Jablkový zákusok pre dámy - príprava
- Cesto - Žĺtky vymiešame s cukrom a so štipkou soli. Postupne primiešavame olej, mlieko, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C. Upečený koláč necháme vychladnúť.
- Plnka - Smotanu na šľahanie vyšľaháme s vanilínovým cukrom dotuha. Zľahka k nej primiešame kyslú smotanu a podľa chuti i práškový cukor (ja nedávam). Krém rozotrieme na upečené a vychladnuté cesto a dáme do chladničky stuhnúť.
- Príprava jabĺk - Na panvici skaramelizujeme kryštálový cukor a krátko na ňom prehrajeme nastrúhané jablká zmiešané so škoricovým cukrom. Po odstavení vytlačíme prebytočnú šťavu a jablkovú zmes rovnomerne navrstvíme na vychladnutý koláč.
- Želatína - Tortovú želatínu pripravíme podľa návodu na obale. Vlažnou želatínou polejeme povrch koláča v tenkej vrstve a necháme na chladnom mieste stuhnúť.
Poznámky k receptu
Popis receptu je na jeden veľký plech. Kto má rád tenšiu vrstvu piškóty a viac náplne, postačuje, ak si cesto zarobíte z polovičnej dávky, ostatné ingrediencie ako sú v popise.
Podobné recepty
Ľahký
Celkom lacný
Príprava
Kategória:
Jednoduchý, ľahký nie len na prípravu, ale aj po energetickej stránke, slovom zákusok pre dámy.
Ingrediencie
Pre 4 Osoba(y)
Cesto
- 4 ks vajcia
- 250 g jemného kryštálového, alebo práškového cukru (ja používam trstinový)
- 1 dl oleja
- 1 dl mlieka
- 1 ks prášok do pečiva (alebo 1 ČL sódy bikarbóny)
- 300 g polohrubej múky
- 0.5 g soli
Plnka
- 2 ks kyslé smotany (400 ml)
- 250 ml smotany na šľahanie (33%)
- 1 ks vanilínový cukor
- 1 PL práškového cukru (nemusí byť)
Jablková náplň
- 1 kg nastrúhaných jabĺk
- 4 PL kryštálového cukru
- 1 ks škoricový cukor (alebo 1 ČL mletej škorice)
- 1 ks šťava z citróna (podľa chuti)
Želatína
- 2 ks čírej tortovej želatíny
- 1 PL cukru
Jablkový zákusok pre dámy - príprava
- Cesto - Žĺtky vymiešame s cukrom a so štipkou soli. Postupne primiešavame olej, mlieko, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C. Upečený koláč necháme vychladnúť.
- Plnka - Smotanu na šľahanie vyšľaháme s vanilínovým cukrom dotuha. Zľahka k nej primiešame kyslú smotanu a podľa chuti i práškový cukor (ja nedávam). Krém rozotrieme na upečené a vychladnuté cesto a dáme do chladničky stuhnúť.
- Príprava jabĺk - Na panvici skaramelizujeme kryštálový cukor a krátko na ňom prehrajeme nastrúhané jablká zmiešané so škoricovým cukrom. Po odstavení vytlačíme prebytočnú šťavu a jablkovú zmes rovnomerne navrstvíme na vychladnutý koláč.
- Želatína - Tortovú želatínu pripravíme podľa návodu na obale. Vlažnou želatínou polejeme povrch koláča v tenkej vrstve a necháme na chladnom mieste stuhnúť.
Poznámky k receptu
Popis receptu je na jeden veľký plech. Kto má rád tenšiu vrstvu piškóty a viac náplne, postačuje, ak si cesto zarobíte z polovičnej dávky, ostatné ingrediencie ako sú v popise.