Ponúkam náš recept na tradičný zemiakový šalát, bez ktorého si nevieme predstaviť Vianoce.
Ingrediencie
Pre 8 Osoba(y)
Suroviny
4 l zemiakov (plný hrniec)
4 ks nadrobno nakrájané cibule
1 dcl octu
200 g masla
olivovový olej
1 ks veľký zeler
6 ks veľkých mrkiev
4 ks veľké petržleny
1 konzerva sterilizovaného hrášku
8 ks väčších sterilizovaných uhoriek
8 ks natvrdo uvarených vajec
1 ks majonéza
1 ks tatarská omáčka
Vianočný zemiakový šalát - príprava
Zemiaky uvaríme deň dopredu. Plný štvorlitrový hrniec. Mierne vychladené ich na vidličke ošúpeme a úplne vychladené ich prekrojíme. Ukladáme ich do veľkej misy, kam postupne pridávame ostatné prísady. Cibuľu nakrájame a sparíme octovou vodou. Sterilizované uhorky nadrobno nakrájame. Sterilizovaný hrášok, koreňovú zeleninu ošúpeme, nahrubo nastrúhame a podusíme na masle (čo dodá šalátu zlatú farbu). Všetko pridáme k zemiakom.
Vzhľadom k tomu, že každý má rád inú variantu, tak v tejto fáze šalát dôkladne zamiešame a rozdelíme napr. na tri časti. Potom postupne pridávame do dvoch časti natvrdo uvarené vajcia nakrájané na koliečka, a dochutíme majonézou a tatárskou omáčkou. Každý člen rodiny si potom svoj šalát upraví podľa chuti napríklad korením, olivami, olivovým olejom, majonézou alebo tatárskou omáčkou, cibuľkou alebo zálievkou z cibuľky.
Po dôkladnom zamiešaní je nutné hodnotiť a ochutnávať. Až v prípade, že chute všetkých druhov šalátov sú ideálne a harmonické, necháme šalát v chlade uležať.