Kysnuté pizzové cesto
2 PL mlieka, ¼ kg hladkej múky, 15 g droždia, 2 PL oleja, 1 l vody, 1 ČL cukru, ½ ČL soli

Kysnuté pizzové cesto - príprava

    Do hrnčeka s vlažným mliekom rozmrvte droždie, pridajte cukor a v teple nechajte vzísť kvások (asi 15 min.). Namiesto mlieka môžete použiť aj vodu. Do misy preosejte múku (dôležitá je jej kvalita), osoľte ju, pridajte kvások, vodu a olej. Varechou vypracujte vláčne nelepivé cesto. Vodou radšej šetrite. Vypracované cesto dajte na pomúčenú dosku a ručne ho ešte premieste, aby bolo hladké. Ak sa lepí, pridajte trochu múky.
    Potom cesto vložte späť do misy, zľahka ho posypte múkou, aby neobschlo a prikryté utierkou ho nechajte v teple kysnúť dovtedy, kým nezdvojnásobí svoj objem (cca 2 hodiny). Vykysnuté cesto tvarujte ručne alebo valčekom do potrebnej formy a hrúbky.
Top