250 g mrkvy ,
2 veľké cibule ,
250 g kalerábu ,
250 g zemiakov ,
2 stopky zeleru ,
250 g suchého žltého lúpaného poleného hrachu ,
3 celé klinčeky ,
1 údené koleno (asi 1/2 kg),
1 l vody ,
500 ml svetlého piva ,
250 g párkov ,
1 ČL horčice zväzok petržlenovej vňate
Hrachová polievka s údeným kolenom - príprava
Mrkvu, cibuľu, kaleráb, zemiaky a zeler pokrájame na kocky. Hrach opláchneme.
V hrnci zmiešame zeleninu s hrachom, pridáme koleno
a zalejeme vodou a pivom.
Pomaly uvedieme do varu a priebežne odstraňujeme zrazeninu z povrchu polievky.
Hrniec prikryjeme a varíme, pokiaľ hrach aj mäso nezmäknú.
Uvarené koleno vyberieme z polievky, mäso oberieme
a nakrájame na menšie kúsky.
Vložíme ho späť do polievky a pridáme párky nakrájané
na kolieska.
Necháme variť asi 4 minúty.
Na záver pridáme horčicu rozmiešanú s trochou polievky
a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.