Živánska pečienka
500 g bravčového stehna alebo pliecka,250 g údenej slaniny (údeného bravčového bôčika), 500 g cibule, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku sladkej červenej papriky (môže byť časť štipľavej), 1 lyžičku mletých borievok, 1 lyžičku mletého zázvoru (ďumbieru), 2 lyžičky soli, 4 bobkové listy, 3 lyžice horčice, 1,5 dl oleja, 0,5 l červeného vína.

Živánska pečienka - príprava

    Olej vymiešame s horčicou, koreninami, soľou a na kúsky polámanými bobkovými listami.
    Mäso pokrájame naprieč vláknami na plátky (ako na rezne), vyklepeme ich a nakrájame na približne rovnaké štvorce rozmerov približne 4 x 4 cm a vložíme ho do koreninovej zmesi, premiešame a odložíme do chladnička aspoň
    na 12 hodín.
    Na rovnako veľké, ale tenké plátky pokrájame slaninu
    a cibuľu na kolieska.
    Pokrájané štvorčeky mäsa ukladáme striedavo so slaninou a cibuľou do pekáčika (zapekacej misky), do radov po dĺžke pekáčika.
    Zvyšok nálevu vylejeme na mäso v pekáčiku.
    Mäsa, slaniny a cibule by malo byť toľko, aby bol pekáčik bez akýchkoľvek medzier plný.
    Všetko to zalejeme červeným vínom, prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme v rúre pri 150 stupňoch celzia.
    30 minút pre dopečením mäso odokryjeme a dopečieme.
    Celková doba pečenia by mala byť čo najdlhšia.
Top