Panna cotta
Ľahký
Celkom lacný
Príprava
Hotové za 2d

Taliansky dezert, ktorý si obľúbite nielen na pohľad.

Ingrediencie

Pre 8 Osoba(y)

Suroviny

  • 1 L sladká 30% smotana
  • 6 ks plátková želatína
  • 6 PL krupicový cukor
  • ovocie na ozdobenie

Ovocná želatína:

  • ľubovolná ovocná šťava alebo kompót
  • 6 ks plátková želatína

KARAMELOVÁ OMÁČKA:

  • 6 ks PL krupicový cukor
  • 2 PL voda
  • 2 PL sladká smotana

Panna cotta - príprava

    Taliansky dezert, ktorý si obľúbite nielen na pohľad.

    Do hrnca nalejeme smotanu, pridáme cukor a vanilku. Vymiešajte na miernom ohni, kým sa cukor rozpustí - nevaríme, len zahrejeme. Predtým si namočíme plátkovú želatínu do trochy vody nabobtnať, asi na 10 minút (podľa návodu). Želatínu vytlačíme a vložte do smotany. Nezabudnite stále miešať až kým sa želatína nerozpustí. Pozor, nesmie variť! Teplotu udržujeme asi na 80 stupňoch Celzia.
    Keď sa celkom rozpustí, vlejte do formičiek napr. od jogurtov, či malých pudingov, formičky na mufinky alebo do originál pohárikov na panacotu.
    Nechajte prikryté v chladničke, aby to dobre stuhlo, najmenej 4-6 hodín.
    Ak chceme dosiaknúť pekný nezvyčajný tvar, poháriky uložíme zo šikma. Po stuhnutí urobíme ďalšiu vrstvu tento krát ovocnú. Postup je ten istý len použijeme namiesto smotany ovocnú šťavu či rozmixovaný kompót. Chutiam, farbám a vrstvám sa medze nekladú :-) Pripravenú ovocnú zmes nalejeme opäť šikmo na stuhnutú smotanu a dáme na niekoľko hodín stuhnúť do chladničky. Takto pokračujeme podľa chuti a času ďalej s novými vrstvami.
    Nakoniec si poháriky ozdobíme ovocím, jahodami, malinami, čokoládou...
    Ak ich máme urobené len smotanové, tak si dezert vyklopíme a polejeme ovocnou alebo karamelovú omáčku. Karamelovú omáčku pripravíte jednoducho - cukor a vodu zmiešajte v hrnci. Keď sa cukor rozpustí a zmes začne vrieť, prilejte smotanu a vyšľahajte metličkou do hnedého karamelu.
Top