Ríbezľový koláč s tvarohom
Na cesto potrebujeme: 180 gramov hladkej múky, 50 gramov práškového cukru, 125 gramov masla, žĺtok a štipku soli. Na náplň: pol kila mäkkého plnotučného tvarohu, tri vajcia a jeden žĺtok navyše, jemne nastrúhanú kôru z jedného (dobre umytého) citrónu, dve lyžice citrónovej šťavy, 120 gramov práškového cukru, jeden vanilkový cukor, 100 gramov kyslej smotany, dve lyžice hrubej krupice a 300 gramov ríbezlí

Ríbezľový koláč s tvarohom - príprava

    V mise spracujeme múku, nasekané maslo, cukor, žĺtok a štipku soli na cesto, ktoré necháme v chladničke hodinku odpočinúť. Ríbezle medzitým dobre umyjeme a očistíme. V mise vymiešame tvaroh so žĺtkami, citrónovou kôrou a šťavou s cukrom, potom vmiešame kyslú smotanu. Z bielkov a štipky soli ušľaháme sneh a premiešame s krupicou, potom postupne zapracujeme do krému. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a opatrne prenesieme do formy, vtlačíme na dno i do okrajov. Dno prepichneme vidličkou a pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 15 minút. Predpečený korpus necháme vychladnúť. Potom naň rozložíme väčšinu ríbezlí a na ne rozotrieme tvarohový krém. Povrch urovnáme, uložíme zvyšné ríbezle a pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 25 - 45 minút, dokiaľ nie je cesto upečené dozlata.
Top