Jablkové rezy – maslové
Kategória:
300 g hladkej múky špeciál,
½ vrecúška prášku do pečiva,
120 g masla,
100 g práškového cukru,
2 vajcia ( 1 do cesta a 1 na potretie),
Plnka: 1 kg očistených jabĺk,
200 g kryštálového cukru (môže byť aj menej, ak sú jablká sladké),
1 KL mletej škorice
Jablkové rezy – maslové - príprava
Do múky vmiešame prášok do pečiva, pridáme maslo, cukor
a vajce a rýchlo spracujeme hladké cesto – na doske. Rozdelíme ho na 2 rovnaké diely.
Na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme najprv jeden diel, pomocou valčeka prenesieme na plech – okraje by mali byť zdvihnuté, natrieme plnkou a prikryjeme druhým rozvaľkaným dielom.
Vrch popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajcom a
v dobre vyhriatej rúre upečieme dozlatova.
Vychladnutý koláč pokrájame na úhľadné rezy a posypeme zmesou práškového a vanilínového cukru.
Plnka: Jablká očistíme, umyjeme, postrúhame, zasypeme cukrom a udusíme.
Plnku ešte posypeme škoricou, premiešame a necháme vychladnúť.
Obmena:
Z rovnakého cesta môžeme upiecť koláč tak, že z cesta oddelíme 1/3.
2/3 cesta rozvaľkáme a dáme na plech, na vrch poukladáme
na husto plátky jabĺk (nie udusené), posypeme cukrom a škoricou a z odloženej 1/3 cesta urobíme mriežku.
Potom upečieme.
Podobné recepty
Kategória:
300 g hladkej múky špeciál,
½ vrecúška prášku do pečiva,
120 g masla,
100 g práškového cukru,
2 vajcia ( 1 do cesta a 1 na potretie),
Plnka: 1 kg očistených jabĺk,
200 g kryštálového cukru (môže byť aj menej, ak sú jablká sladké),
1 KL mletej škorice
Jablkové rezy – maslové - príprava
Do múky vmiešame prášok do pečiva, pridáme maslo, cukor
a vajce a rýchlo spracujeme hladké cesto – na doske. Rozdelíme ho na 2 rovnaké diely.
Na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme najprv jeden diel, pomocou valčeka prenesieme na plech – okraje by mali byť zdvihnuté, natrieme plnkou a prikryjeme druhým rozvaľkaným dielom.
Vrch popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajcom a
v dobre vyhriatej rúre upečieme dozlatova.
Vychladnutý koláč pokrájame na úhľadné rezy a posypeme zmesou práškového a vanilínového cukru.
Plnka: Jablká očistíme, umyjeme, postrúhame, zasypeme cukrom a udusíme.
Plnku ešte posypeme škoricou, premiešame a necháme vychladnúť.
Obmena:
Z rovnakého cesta môžeme upiecť koláč tak, že z cesta oddelíme 1/3.
2/3 cesta rozvaľkáme a dáme na plech, na vrch poukladáme
na husto plátky jabĺk (nie udusené), posypeme cukrom a škoricou a z odloženej 1/3 cesta urobíme mriežku.
Potom upečieme.
a vajce a rýchlo spracujeme hladké cesto – na doske. Rozdelíme ho na 2 rovnaké diely.
Na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme najprv jeden diel, pomocou valčeka prenesieme na plech – okraje by mali byť zdvihnuté, natrieme plnkou a prikryjeme druhým rozvaľkaným dielom.
Vrch popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajcom a
v dobre vyhriatej rúre upečieme dozlatova.
Vychladnutý koláč pokrájame na úhľadné rezy a posypeme zmesou práškového a vanilínového cukru.
Plnka: Jablká očistíme, umyjeme, postrúhame, zasypeme cukrom a udusíme.
Plnku ešte posypeme škoricou, premiešame a necháme vychladnúť.
Obmena:
Z rovnakého cesta môžeme upiecť koláč tak, že z cesta oddelíme 1/3.
2/3 cesta rozvaľkáme a dáme na plech, na vrch poukladáme
na husto plátky jabĺk (nie udusené), posypeme cukrom a škoricou a z odloženej 1/3 cesta urobíme mriežku.
Potom upečieme.