Jablkové rezy – maslové
300 g hladkej múky špeciál, ½ vrecúška prášku do pečiva, 120 g masla, 100 g práškového cukru, 2 vajcia ( 1 do cesta a 1 na potretie), Plnka: 1 kg očistených jabĺk, 200 g kryštálového cukru (môže byť aj menej, ak sú jablká sladké), 1 KL mletej škorice

Jablkové rezy – maslové - príprava

    Do múky vmiešame prášok do pečiva, pridáme maslo, cukor
    a vajce a rýchlo spracujeme hladké cesto – na doske. Rozdelíme ho na 2 rovnaké diely.
    Na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme najprv jeden diel, pomocou valčeka prenesieme na plech – okraje by mali byť zdvihnuté, natrieme plnkou a prikryjeme druhým rozvaľkaným dielom.
    Vrch popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajcom a
    v dobre vyhriatej rúre upečieme dozlatova.
    Vychladnutý koláč pokrájame na úhľadné rezy a posypeme zmesou práškového a vanilínového cukru.
    Plnka: Jablká očistíme, umyjeme, postrúhame, zasypeme cukrom a udusíme.
    Plnku ešte posypeme škoricou, premiešame a necháme vychladnúť.

    Obmena:
    Z rovnakého cesta môžeme upiecť koláč tak, že z cesta oddelíme 1/3.
    2/3 cesta rozvaľkáme a dáme na plech, na vrch poukladáme
    na husto plátky jabĺk (nie udusené), posypeme cukrom a škoricou a z odloženej 1/3 cesta urobíme mriežku.
    Potom upečieme.
Top