4 porcie rybieho filé (po 200 g),
citrónovú šťavu,
2 PL masla soľ,
mleté čierne korenie ,
Prvá omáčka
3 PL nastrúhaného chrenu ,
1 PL hladkej múky ,
100 ml rybieho vývaru ,
400 ml kyslej smotany ,
30 g masla,
soľ ,
Druhá omáčka:
1 kyslejšie jablko ,
citrónová šťava ,
1 malá cibuľa ,
1 PL masla ,
100 g nastrúhaného chrenu ,
200 ml smotany na varenie ,
1 PL nasekanej petržlenovej vňate ,
soľ ,
cukor
Filé s chrenovou omáčkou - príprava
Filé umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Potom ho z oboch strán opečieme na rozpálenom masle.
Porcie filé prelejeme chrenovou omáčkou.
Vhodnou prílohou sú varené zemiaky alebo zemiakový šalát.
Postup prípravy prvej omáčky:
Chren najemno nastrúhame, posypeme lyžicou hladkej múky
a zalejeme rybacím vývarom.
Pridáme kyslú smotanu a maslo.
Všetko premiešame a za stáleho miešania krátko povaríme. Podľa chutí osolíme.
Postup prípravy druhej omáčky: :
Jablko olúpeme, nakrájame na pásiky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Ošúpanú cibuľu nadrobno pokrájame a spolu s jablkom
do sklovitá opražíme na masle.
Pridáme nastrúhaný chren a speníme.
Prilejeme smotanu a povaríme asi 2 minúty, až zhustne.
Do omáčky vmiešame nasekanú petržlenovú vňať, osolíme
a ochutíme cukrom.