Hrušková torta so škoricou
CESTO: 4 vajcia , 4 lyžice teplej vody , 1 balíček vanilínového cukru, 200 g kryštálového cukru , 60 g pomletých orechov , 110 g hrubej múky , 1 kypriaci prášok , 30 g kakaa PLNKA: 1 väčší hruškový kompót , 1 šľahačková smotana (250 ml) , 200 g kyslej smotany , 40 g pomletých orechov , NA POSYPANIE: 1 lyžica práškového cukru , 1 balíček vanilínového cukru , pol lyžičky mletej škorice

Hrušková torta so škoricou - príprava

    Vajcia rozbijeme, opatrne oddelíme bielky od žĺtkov.
    K bielkom pridáme 4 lyžice teplej vody a vyšľaháme dotuha. Pridáme vanilínový a kryštálový cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí.
    Postupne primiešame žĺtky, pomleté orechy, preosiatu múku
    s kypriacim práškom a kakaom a opatrne vypracujeme cesto. Do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie vylejeme cesto a vložíme do vyhriatej rúry.
    Z upečeného a vychladnutého cesta odkrojíme približne pol centimetrovú vrstvu, ktorú rozmrvíme do misky.
    Plnka: Hrušky precedíme a necháme odkvapkať (hmotnosť po odkvapkaní by mala byť asi 455 g).
    Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a zmiešame s kyslou smotanou. Približne tretinu šľahačkovej zmesi natenko natrieme na tortu.
    Odkvapkané hrušky pokrájame na tenké plátky a poukladáme
    na šľahačkovú vrstvu.
    Pomleté orechy zmiešame s omrvinkami z cesta a spojíme
    so zvyškom šľahačky.
    Túto zmes navrstvíme na hrušky a posypeme práškovým
    a vanilínovým cukrom zmiešaným so škoricou.
    Povrch torty ozdobíme štipkou škorice a na 2 hodiny ju vložíme do chladničky.
Top