Obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahkostráviteľné cukry.
Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok, najmä v kombinácií s ovsenými vločkami.
Ich plody alebo šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku.
Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu,
odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám.
Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné porúchy trávenia.
Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré
ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, ak sa konzumujú v surovom stave spôsobujú ťažkosti.
Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky
ušľachtilé.
Množstvo : ak občas zjeme hrušku, pozitívne si tým stimulujeme náladu.