ŠPARGĽA
Kategória: 
špargľa

ŠPARGĽA - príprava

    Výhonky sú bohaté na vitamín C a majú mimoriadne vysoký obsah vitamínu E, ktorý zlepšuje zrakovú ostrosť a potláčajú prejavy starnutia pokožka, problémy so srdcom, zvyšuje libido a účinne chráni bunky pred útokmi volných radikálov.
    Podzemná koreňová časť vyťahuje z pôdy množstvo účinných látok, predovšetkým provitamín A.
    Je bohatá na vitamíny skupiny B a obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej.
    Okrem toho obsahuje veľa draslíka a aj zinku.
    Špargľa patrí k najlepším omladzovacím prostriedkom v prírode.
    Posilňuje imunitný systém a chráni pred zápalmi.
    Aktivuje tvorbu hormónov šťastia a pomáha pri poruchách spánku.
    O špargli sa zároveň hovorí, že upravuje vysoký krvný tlak, podporuje činnosť srdca a obličiek. A pomáha pri uvoľňovaní nervového napätia.

    Množstvo : špargľa je ako stvorená pre rôzne diéty, lebo obsahuje veľmi málo kalórií (na 100 g iba 18 kalórií).
    Je tiež bohatá na vlákniny, ktoré majú blahodárny vplyv na črevá.
    Ak skonzumujete 250 g, pokryjete celodennú potrebu
    vitamínu C.
    Špargľovú sezónu by sme mali využiť na špargľovú kúru. Aktivizuje metabolizmus celého organizmu.
    Už po týždni (denne treba skonzumovať 200 g špargle) sa budeme cítiť svieži a vitálny.

    Ako správne variť špargľu : najskôr odrežeme drevnatú spodnú časť a špargľu očistíme z vlákien (postupujeme vždy od hlavičky dole). Aby nesčernela, namočíme ju do studenej vody.
    Pred varením ju zviažeme (po 6-10 kusov) a postavíme do hrnca s osolenou vodou s hlávkami hore.
    Stačí keď budú vo vode len do polovice, krehké hlávky sa varia v pare.
    Varíme 10 - 15 minút.
Top