Výborné pečivko či už na raňajky alebo ako príloha k jedlám, šalátom...
Ingrediencie
Pre 1 Osoba(y)
Suroviny
600 g hladkej múky
0.5 l mlieka
150 g droždia
10 g soli
30 g masla
2 ks vajcia
60 g práškového cukru
Tuková kocka
400 g masla
trocha hladkej múk
Croasanty sladké, alebo slané - príprava
V mise rozmiešame droždie s trochou vlažného mlieka (nerobíme kvások), pridáme hladkú múku, soľ, mäkké maslo, cukor, vajcia. Všetko dobre premiesime a pridáme podľa potreby mlieko. Cesto má mať tuhšiu konzistenciu.
Vypracujeme tukovú kocku.
Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika, tukovú kocku položíme doprostred a preložíme cez ňu cesto.
Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik a preložíme na 3x. Tento postup zopakujeme 3x. Po poslednom preložení necháme 1 hodinu odpočinúť v chladničke. Náplň môžeme použiť sladkú (čokoláda), alebo slanú (oravská slaninka).
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2,5 až 3 mm a vykrojíme z neho väčšie trojuholníky. Do stredu položíme náplň a zrolujeme na croasanty.
Dáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Necháme podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom.