Bobaľky
Kategória: 
Cesto: 1 kg polohrubej múky, 1 kávová lyžička soli, 2 polievkové lyžice (PL) cukru, 2 PL bravčovej masti, 1,5 dcl mlieka. Kvások: 0,5 l mlieka, 1 droždie, 5 PL múky odobrať do kvásku, 2 čajové lyžičky cukru. Na upečené bobaľky maslo 200g. A podľa chuti – kyslú kapustu, mak alebo orechy.

Bobaľky - príprava

    Urobíme si kvások – do vlažného mlieka rozdrvíme droždie, pridáme múku, cukor a vidličkou vyšľaháme. Necháme odstáť 10 minút . Do misy dáme múku, soľ, cukor, vykysnutý kvások, masť a mlieko. Ak miesime ručne, tak dovtedy, kým sa na ruka od cesta očistí - nelepí sa. Vymiesené cesto posypeme múkou a necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste 30 minút. Vykysnuté cesto dáme na pomučenú dosku a vykrajujeme si z neho bochníky. Z bochníkov robíme šúľance a tie krájame asi tak v hrúbke prsta . Poukladáme natesno na vymastený plech. Na plechu necháme 5 minút postáť a dáme upiecť do rúry nahriatej na 250°C. Hotových máme asi tak 1200g bobaľok. Bobaľky môžeme robiť na rôzne spôsoby - slanú aj sladkú verziu. Slané napr. s opraženou kyslou kapustou alebo tvarohom, sladké s makom, orechami .
    Postup: 500g bobaľok zaparíme vriacou vodou (cca 2-3 l vody). Miešame ich, aby zmäkli. Precedíme, polejeme prepraženým maslom. Môj typ: dobre chutia iba osolené, mastené maslom bez iných ingrediencií ako príloha ku kapustnici, namiesto chleba alebo koláča, nie ako samostatný chod.
Top