Citrónový koláč
3 PL mlieka, 3 vajcia, 1 a ½ ČL vanilínového cukru, 150 g hladkej múky (alebo kukuričnej), 150 g kryštálového cukru, ¾ ČL kypriaceho prášku do pečiva, ½ ČL soli, 1 PL citrónovej kôry, 180 g zmäknutého masla,, citrónový sirup: 75 g práškového cukru, 60 ml citrónovej šťavy

Citrónový koláč - príprava

    Rúru zohrejeme na 170°C.
    V miske rozmiešame vajcia s mliekom a vanilínovým cukrom. Vo väčšej nádobe dobre premiešame suché prísady (vrátane citrónovej kôry, prípadne maku).
    Pridáme maslo, ½ vaječnej zmesi a pomaly rozmiešame. Postupne pridáme zvyšnú vaječnú zmes a zvyšujeme rýchlosť šľahania.
    Cesto vylejeme do vymastenej a pomúčenej formy (môžu byť aj malé formičky, príp. mafiny) a pečieme asi 45 minút.
    Po 20 minútach môžeme vrch zakryť papierom na pečenie, aby nestmavol.
    Ku koncu pečenia spravíme test špajľou, či je koláč dobre prepečený aj v strede.
    Sirup: V panvici zohrievame citrónovú šťavu a cukor, kým sa cukor nerozpustí.
    Len čo vyberieme koláč z rúry, popicháme ho špajľou
    a polejeme ½ citrónového sirupu.
    Necháme 10 minút vychladnúť, potom preklopíme na iný plech a zvyškom sirupu polejeme opačnú stranu.
    Ak sme upiekli malé koláčiky, polejeme aj boky.
    Takto upečený koláč sa dá uskladniť dlhšie ako neobliaty.
Top