Gaštanová roláda
3 vajcia, 3 lyžice horúcej vody, 150 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g polohrubej múky, 50 g maizeny,1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva, 50 g práškového cukru Plnka: 6 plátkov želatíny, 200 g uvarených a očistených gaštanov, 250 g mrazeného gaštanového pyré, 3 lyžice rumu, 1 balíček vanilínového cukru, 15 g kakaa, 500 ml smotany na šľahanie, 50 g čokolády na varenie, 30 g stuženého pokrmového tuku

Gaštanová roláda - príprava

    Celé vajcia vyšľaháme s vodou, prisypeme kryštálový a vanilínový cukor a ešte dve minúty šľaháme.
    Preosiatu múku zmiešame s maizenou a kypriacim práškom a zľahka vmiešame do vaječnej peny.
    Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme.
    Upečenú piškótu posypeme práškovým cukrom, vyklopíme na vlhkú utierku a zvinieme do rolády.
    Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, potrieme dvoma tretinami plnky, opäť zvinieme, vrch potrieme a ozdobíme zvyšnou plnkou a gaštanmi namočenými v rozpustenej čokoláde.
    Plnka: Želatínu namočíme na 20 minút do 200 ml studenej vody.
    Potom z nej vytlačíme prebytočnú vodu, vložíme ju do hrnčeka a pomaly na miernom ohni rozpustíme.
    Z uvarených gaštanov odložíme 12 kúskov na ozdobu.
    Zvyšné gaštany rozmixujeme s rozmrazeným gaštanovým pyré, rumom, vanilínovým cukrom a kakaom.
    Želatínu zmiešame s 2 lyžicami šľahačky, pridáme do plnky spolu so zvyšnou šľahačkou a zľahka premiešame.
    Ozdoba: Čokoládu rozpustíme s tukom, namočíme do nej odložené gaštany a na kuchynskej mriežke necháme usušiť.
Top