Šišky
Kategória:
1 kg polohrubej múky ,
citrónovú kôru z polovice citróna ,
40 g droždia ,
trochu mlieka ,
4 žĺtky ,
80 g práškového cukru ,
100 g masla ,
štipku soli ,
2 PL rumu ,
250 g marhuľového lekváru ,
vanilínový cukor na posypanie ,
masť, olej alebo stužený pokrmový tuk na vyprážanie
Šišky - príprava
Múku zohrejeme na teplom mieste, potom do nej postrúhame citrónovú kôru.
Pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ a rum.
Prilejeme toľko vlažného mlieka, aby sme vareškou vypracovali vláčne cesto.
Keď sa v ceste začínajú vytvárať bubliny a nelepí sa
na nádobu ani na varešku, trocha ho posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme
a z polovice cesta okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska.
Na druhej polovici cesta si najprv formičkou označíme kolieska, do stredu každého dáme kúsok lekváru, prikryjeme vykrojeným kolieskom, dookola prstom trocha stlačíme a opäť formičkou vykrojíme.
Lekvárom naplnené šišky zakryjeme obrúskom a necháme
na teplom mieste nakysnúť.
Vyprážame ich v horúcom tuku v dostatočne veľkej nádobe. Keď z jednej strany zružovejú, hneď ich obrátime
a vypražíme aj z druhej strany.
Hotové vyberieme, uložíme na čistý savý papier alebo obrúsok, aby sa zbavili prebytočného tuku a posypeme vanilínovým cukrom.
Kategória:
1 kg polohrubej múky ,
citrónovú kôru z polovice citróna ,
40 g droždia ,
trochu mlieka ,
4 žĺtky ,
80 g práškového cukru ,
100 g masla ,
štipku soli ,
2 PL rumu ,
250 g marhuľového lekváru ,
vanilínový cukor na posypanie ,
masť, olej alebo stužený pokrmový tuk na vyprážanie
Šišky - príprava
Múku zohrejeme na teplom mieste, potom do nej postrúhame citrónovú kôru.
Pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ a rum.
Prilejeme toľko vlažného mlieka, aby sme vareškou vypracovali vláčne cesto.
Keď sa v ceste začínajú vytvárať bubliny a nelepí sa
na nádobu ani na varešku, trocha ho posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme
a z polovice cesta okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska.
Na druhej polovici cesta si najprv formičkou označíme kolieska, do stredu každého dáme kúsok lekváru, prikryjeme vykrojeným kolieskom, dookola prstom trocha stlačíme a opäť formičkou vykrojíme.
Lekvárom naplnené šišky zakryjeme obrúskom a necháme
na teplom mieste nakysnúť.
Vyprážame ich v horúcom tuku v dostatočne veľkej nádobe. Keď z jednej strany zružovejú, hneď ich obrátime
a vypražíme aj z druhej strany.
Hotové vyberieme, uložíme na čistý savý papier alebo obrúsok, aby sa zbavili prebytočného tuku a posypeme vanilínovým cukrom.
Pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ a rum.
Prilejeme toľko vlažného mlieka, aby sme vareškou vypracovali vláčne cesto.
Keď sa v ceste začínajú vytvárať bubliny a nelepí sa
na nádobu ani na varešku, trocha ho posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme
a z polovice cesta okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska.
Na druhej polovici cesta si najprv formičkou označíme kolieska, do stredu každého dáme kúsok lekváru, prikryjeme vykrojeným kolieskom, dookola prstom trocha stlačíme a opäť formičkou vykrojíme.
Lekvárom naplnené šišky zakryjeme obrúskom a necháme
na teplom mieste nakysnúť.
Vyprážame ich v horúcom tuku v dostatočne veľkej nádobe. Keď z jednej strany zružovejú, hneď ich obrátime
a vypražíme aj z druhej strany.
Hotové vyberieme, uložíme na čistý savý papier alebo obrúsok, aby sa zbavili prebytočného tuku a posypeme vanilínovým cukrom.