Šišky
Kategória: 
1 kg polohrubej múky , citrónovú kôru z polovice citróna , 40 g droždia , trochu mlieka , 4 žĺtky , 80 g práškového cukru , 100 g masla , štipku soli , 2 PL rumu , 250 g marhuľového lekváru , vanilínový cukor na posypanie , masť, olej alebo stužený pokrmový tuk na vyprážanie

Šišky - príprava

    Múku zohrejeme na teplom mieste, potom do nej postrúhame citrónovú kôru.
    Pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ a rum.
    Prilejeme toľko vlažného mlieka, aby sme vareškou vypracovali vláčne cesto.
    Keď sa v ceste začínajú vytvárať bubliny a nelepí sa
    na nádobu ani na varešku, trocha ho posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
    Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme
    a z polovice cesta okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska.
    Na druhej polovici cesta si najprv formičkou označíme kolieska, do stredu každého dáme kúsok lekváru, prikryjeme vykrojeným kolieskom, dookola prstom trocha stlačíme a opäť formičkou vykrojíme.
    Lekvárom naplnené šišky zakryjeme obrúskom a necháme
    na teplom mieste nakysnúť.
    Vyprážame ich v horúcom tuku v dostatočne veľkej nádobe. Keď z jednej strany zružovejú, hneď ich obrátime
    a vypražíme aj z druhej strany.
    Hotové vyberieme, uložíme na čistý savý papier alebo obrúsok, aby sa zbavili prebytočného tuku a posypeme vanilínovým cukrom.
Top