Staročeský hovädzí jazyk
Kategória:
1 hovädzí jazyk,
20 dkg koreňová zelenina,
200 g chren,
2 žemle,
4 žĺtky,
100 g mandle,
3 dl smotana,
3 dkg med,
3 klinčeky,
5 guličiek celého čierneho korenia,
5 guličiek nového korenia,
zázvor,
soľ
Staročeský hovädzí jazyk - príprava
Koreňovú zeleninu nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame. Dáme do hrnca s vodou a pridáme med, klinčeky, korenie, zázvor a soľ.
Do toho vložíme hovädzí jazyk.
Vody má byť toľko, aby bol jazyk akurát ponorený celý. Uvaríme ho do mäkka.
Potom ho vyberieme a hneď olúpeme (čím je chladnejší, tým horšie sa lúpe).
Do vývaru pridáme žemle, aby sa rozmočili.
Vývar prepasírujeme cez sito alebo rozmixujeme na hustú omáčku. Už ďalej nevaríme iba do neho primiešame smotanu,
v ktorej máme zamiešané žĺtka.
Jazyk nakrájame na plátky.
Podávame zaliaty omáčkou, posypaný nastrúhaným chrenom a nasekanými opraženými mandľami.
Zajedáme chlebom alebo knedľou.
Podávame k pivu.
Podobné recepty
Kategória:
1 hovädzí jazyk,
20 dkg koreňová zelenina,
200 g chren,
2 žemle,
4 žĺtky,
100 g mandle,
3 dl smotana,
3 dkg med,
3 klinčeky,
5 guličiek celého čierneho korenia,
5 guličiek nového korenia,
zázvor,
soľ
Staročeský hovädzí jazyk - príprava
Koreňovú zeleninu nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame. Dáme do hrnca s vodou a pridáme med, klinčeky, korenie, zázvor a soľ.
Do toho vložíme hovädzí jazyk.
Vody má byť toľko, aby bol jazyk akurát ponorený celý. Uvaríme ho do mäkka.
Potom ho vyberieme a hneď olúpeme (čím je chladnejší, tým horšie sa lúpe).
Do vývaru pridáme žemle, aby sa rozmočili.
Vývar prepasírujeme cez sito alebo rozmixujeme na hustú omáčku. Už ďalej nevaríme iba do neho primiešame smotanu,
v ktorej máme zamiešané žĺtka.
Jazyk nakrájame na plátky.
Podávame zaliaty omáčkou, posypaný nastrúhaným chrenom a nasekanými opraženými mandľami.
Zajedáme chlebom alebo knedľou.
Podávame k pivu.
Do toho vložíme hovädzí jazyk.
Vody má byť toľko, aby bol jazyk akurát ponorený celý. Uvaríme ho do mäkka.
Potom ho vyberieme a hneď olúpeme (čím je chladnejší, tým horšie sa lúpe).
Do vývaru pridáme žemle, aby sa rozmočili.
Vývar prepasírujeme cez sito alebo rozmixujeme na hustú omáčku. Už ďalej nevaríme iba do neho primiešame smotanu,
v ktorej máme zamiešané žĺtka.
Jazyk nakrájame na plátky.
Podávame zaliaty omáčkou, posypaný nastrúhaným chrenom a nasekanými opraženými mandľami.
Zajedáme chlebom alebo knedľou.
Podávame k pivu.