Holandské čerešňe
300 g lístkového cesta, 1 čerešňový kompót bez kôstok, 2 lyžice Maizeny, 2 lyžice práškového cukru, 500 ml šľahačkovej smotany, 2 stužovače šľahačky, 3 lyžice práškového cukru, 2 balíčky vanilínového cukru, POLEVA: 150 g práškového cukru, 1 lyžica citrónovej šťavy, 2 lyžice kompótovej šťavy alebo ovocného sirupu

Holandské čerešňe - príprava

    Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do obdĺžnikového tvaru(20×30 cm).
    Preložíme na plech opláchnutý studenou vodou a popicháme vidličkou.
    V predhriatej rúre upečieme do zlatožlta.
    Ešte horúce cesto rozrežeme ostrým nožom na dva 10 cm široké pásy.

    Čerešňový kompót precedíme, 250 ml kompótovej šťavy privedieme do varu. V 50 ml kompótovej šťavy rozmiešame 2 lyžice Maizeny a 2 lyžice práškového cukru, vlejeme do horúcej šťavy a za stáleho miešania necháme zovrieť.
    Niekoľko pekných kompótových čerešní odložíme na ozdobu, ostatné vmiešame do uvarenej hmoty a necháme vychladnúť. Vychladnutú čerešňovú plnku natrieme na jeden pás cesta. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom, práškovým a vanilínovým cukrom dotuha.
    Nahrubo natrieme na čerešňovú plnku a necháme v chlade stuhnúť.

    Práškový cukor vymiešame s citrónovou šťavou a 2 lyžicami kompótovej šťavy dohladka.
    Polevou potrieme druhý plát cesta a nakrájame ho na štvorce.

    Na stuhnutú šlahačku poukladádáme štvorce cesta, rezy nakrájame a ozdobíme zvyšnou šľahačkou a čerešňou.
Top