Perkelt z králika
Ľahký
Celkom lacný
Príprava
Varenie

Klasický recept na králika podávaný s domácimi haluškami ulahodí azda každému kto má rad tento druh mäsa.

Ingrediencie

Pre 4 Osoba(y)

Suroviny

  • 1 ks králik
  • 1 ks veľká cibuľa
  • 1.5 dcl olej alebo masť
  • 2 lyžice sladkej pariky
  • 2 ks bobkový list
  • čierne korenie celé aj mleté
  • 3 strúčiky cesnak
  • sol, chilli paprička
  • 1 ks paradajkový pretlak

Zahustenie

  • 2 lyžice hladká múka
  • olej alebo máslo
  • 1 dcl sladká smotana

Perkelt z králika - príprava

  1. Vyčistime a umyjeme si králika, ktorého nakrájame na menšie kúsky. Králika osolíme a posypeme sladkou paprikou. Cibuľu olúpeme a nakrájame na drobno.
  2. Do rozohriatom oleji prudko opečieme kúsky mäsa tak, aby sa zatiahlo. Vyberieme ho a pridáme do výpeku cibuľu ktorú necháme speniť. Zaprášime ju troškou chilli papričkou (niekoľkokrát otočím mlynčekom) aj gulášovou paprikou. Potom vložíme králika, zalejeme vodou tak, aby bol ponorený, nie ale viac. Pridáme korenie, polovicu sladkej papriky a cesnak podľa chuti. Pridávam tam ešte paradajkový pretlak a ak mám tak trocha paprikovej pasty. Spraví to výbornú chuť. Prikryjeme pokrievkou a za občasného premiešania necháme asi 90 minút dusiť. Rýchlejšia verzia je dať to do tlakového hrnca v ktorom to robím tak max. 20 min.
  3. Za hodinu skúsime mäso a prípadne prilejeme vodu. Podľa chuti dosolíme, prípadne pridáme ešte cesnak.
  4. Perkelt z králika netreba zahusťovať, ale kto má radšej hutnejšie omáčky, môže pridať zátriepku a lebo záprašku s cca 2 lyž. múky. Na zjemnenie pridávam sladkú smotanu. Všetko spolu prevaríme za občasného premiešania cca 10 minút.
  5. Podávame s domácimi maslovými haluškami, cestovinou alebo knedlou.
Top