Zemiakové lokše
Kategória: 
Uvarené zemiaky, múka, soľ

Zemiakové lokše - príprava

    Uvarene zemiaky v šupke (idealne deň predtým aby vychladli) Vychladnuté zemiaky ošúpem a na jemno nastrúham. Pridám soľ, múku a urobím cesto. Múku pridávam podľa potreby. Cesto musí byť dostatočne tuhé, aby sa dalo vaľkať, ale zase nie príliš, aby lokše neboli tvrdé. Z cesta si urobím dlhý valček a rozdelím na rovnako veľké kúsky. Na pomúčenej doske rozvaľkám na tenké placky a pečiem z obidvoch strán na suchej teflonovej panvici. Každú lokšu ponatieram maslom. Lokše kladiem na seba a keď sú všetky hotové, tak ich ešte teplé prikryjem prevrátenou misou.
    Lokše sa dajú pripraviť na sladko (so slivkovým lekvárom, makom, škoricou) alebo na slano, napríklad ako príloha s pečenou kačicou.
Top