Profiteroles
Ľahký
Celkom lacný

Výborný jednoduchý recept vhodný na sviatočné popoludnie.

Ingrediencie

Pre 1 Osoba(y)

Suroviny

  • 30 g maslo
  • 75 g hladká múka
  • 2 ks vajcia
  • 2 ks žĺtok
  • 40 g cukor
  • 20 g škrob
  • 200 ml mlieka
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 ks smotana na šľahanie
  • 100 g horká čokoláda
  • 80 g karamel
  • 2 pl vody

Profiteroles - príprava

    Na odpaľované cesto dáme do hrnca 125 ml vody, 30 g masla a štipku soli a krátko povaríme, potom pridáme múku a miešame tak dlho, kým nevznikne hladke cesto a na dne hrnca sa netvorí biely povlak. Cesto necháme vychladnúť a vmiešame postupne 2 vajcia, cesto sa musí pekne lesknúť. Cesto naplníme do cukrárskeho vrecka s veľkým hviezdicovým nadstavcom a na plech vyložený papierom na pečeni nastriekame vo vzdialenosti 2-3 cm 25-30 guličiek. Pečieme asi 30 minút na 200 ° C,

    Na vanilkový krém zmiešame 2 žĺtky so 40 g cukru, s 20 g škrobu a 50 ml mlieka, zvaríme 200 ml mlieka s 1 balením vanilkového cukru, vmiešame vaječnú zmes, necháme prejsť varom a miešame do vychladnutia, vmiešame 50 ml dotuha vyšľahanú smotanu. Vanikovým krémom naplníme cukrársky sáčok a krém nastriekame do profiteroles, kde som si zo spodu urobila malu dierku nožíkom na nadstavec.

    Na čokoládovú omáčku ohrejeme 200 ml smotany, nadrobno do nej nalámeme čokoládu horkú 100 g, necháme čiastočne vychladnúť, profiteroles narovnáme na misu a polejeme vlažnou alebo studenou čokoládovou omáčkou.

    TIP: výborné su aj poliate s karamelom. Úplna fantázia.

    Toto jemné pečivo z odpaľovaného cesta pochádza z Francúzska, kde sa podáva ako dezert.
Top