Medové rezy
Celkom náročný
Celkom lacný
Príprava
Varenie
Hotové za 1d

Výborný koláč. treba ho však piecť o niečo skôr, pretože je chutnejší keď aspoň deň dva postojí.

 

Ingrediencie

Pre 8 Osoba(y)

Medové pláty

  • 80 g masla
  • 250 g polohrubej múky
  • 120 g cukru
  • 3 PL medu
  • 1 KL sódy bikarbony
  • 1 PL octu
  • 1 PL vajcia
  • perníkové korenie alebo škorica

Plnka

  • 0.5 l mlieka
  • 1 ks zlatý klas
  • 50 g cukru
  • 250 g masla (pravého)
  • 1 ks čokoládová poleva.

Medové rezy - príprava

    Maslo s cukrom a medom miešame nad parou do rozpustenia. Pridáme 2 vajcia, 1 KL sódy bikarbóny zmiešame s 1 PL octu a vlejeme do medového cesta, môžeme pridať aj škoricový cukor (okrem perníkového korenia a škorice - max 1 KL, inak by to bolo horké)a miešame o dušu cca ešte 5 minút, nech sa to nelepí ale nech to hustne. Na doske si zmiešame hladkú a polohrubú múku a vylejeme tam pripravenú medovú hmotu. Korigujte to nožom, nie rukou, je to veľmi horúce. Rukami vymiesime cestíčko, ktoré si rozdelíme na 4 časti, lebo ideme piecť 4 medové pláty. Podľa veľkosti plechu si vystrihnem rovnako veľký papier na pečenie. Vyvaľkané cesto upravím nožom podľa veľkosti papiera a na valčeku prenesiem na papier a následne položím na opačnú stranu plechu. Pečieme to na opačnej strane plechu na papieri. Postupne upečieme 4 pláty. Pečiem to pri 170 st asi 5 - 7 minút. Môže to ľahko prihorieť, treba to strážiť.Medzi pečením plátov si pripravím z mlieka a zlatého klasu plnku. Keď to varím, nedávam tam cukor ale vanilkový dám. Uvarenú plnku ochladíme - musí byť studená inak sa nepodarí.
    Pripravíme si maslo (82%) malo by byť troška zmäknuté a mixujeme ho - postupne pridávame vychladnutý uvarený zlatý klas (fakt po troškách, ak by sme to tam dali celé naraz tak sa to pekne nevymixuje a v plnke by boli kusy pudingu :-() nakoniec pridáme aj trocha práškového cukru ale raz som zabudla a tie rezy boli aj tak chutné. A ideme do finále: prvý plát dáme na dno plechu a na ten plát natrieme polovicu plnky. Na to položíme druhý plát a ten natrieme džemom. Používam domáci marhuľový alebo kupovaný šípkový džem. Mal by to byť kyslý džem, nech nie je koláčik veľmi sladký. Na to položíme tretí plát a ten natrieme zvyšnou druhou polovičkou plnky. Nakoniec na to položíme posledný štvrtý plát a trošku pritlačíme rukami. Vždy to zaťažím nejakou knihou a dám to chladničky stuhnúť. Musí to byť aspoň pol dňa v chladničke, inak to nezmäkne. Plnka musí do plátov pustiť trošku tuku. Uvaríme si čokoládovú polevu. Natrieme na vrch koláčika a necháme stuhnúť aj čokoládku. Je to pracné a časovo dosť náročne, mám vždy kuchyňu ako po bombardovaní ale výsledok skutočne stojí za to. Krájajte horúcim nožom. Dobrú chuť gazdinky.

Názory

4
piatok, 27. november 2015
Strašne som sa naň tešila, škoda že sa mi nepodaril tak ako je na obrázku. Chuťovo vynikajúc...
Ukázať celý komentár >>
- Taníčka

Pridajte názor

(5/5)
Top