Jablkový koláč
250 g hladkej múky, 125 g masla, 1 žĺtok, asi 1,5 dl studenej vody, 1 kg jabĺk, trocha cukru. Na polevu: 2 dl sladkej smotany, 1 celé vajce, 1 bielok, 1 balíček vanilkového cukru.

Jablkový koláč - príprava

    Na dosku nasypeme múku, pridáme štipku soli, žĺtok, maslo pokrájané na kúsky a za postupného prilievania studenej vody vypracujeme cesto.
    Sformujeme ho do gule a dáme asi na 30 minút odstáť.
    Cesto rozvaľkáme na takú veľkosť, aby plát pokryl dno i boky formy.
    Uložíme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy a popicháme vidličkou.
    Na cesto poukladáme očistené a tenké mesiačiky pokrájané jablká a vložíme piecť do rúry.
    Po asi 30 minútach jablká zalejeme so smotanou rozmiešanou s vajíčkom a vanilkovým cukrom.
    Ešte chvíľu zapečieme.
Top