Šťavnatá marcipánová torta
Cesto: 6 vajec, 450 g práškového cukru, 300 g polohrubej múky, 160 g orechov - polovica nasekaných, polovica pomletých, 1 prášok do pečiva, 15 PL vlažnej vody, 3 PL oleja, 1 citrón, Mandľový krém: 3 vajcia, 170 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, mandľová aróma, 250 g Helie, Čokoládový krém: 3 vajcia, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 100g čokoláda na varenie, 2 PL kakaa, 250 g Helie, Na poliatie korpusov: 100 ml rumu, ríbezľový džem na potretie, jahodový kompót na šťavnaté cesto Marcipán: 250 g odtučneného sušeného mlieka, 350 g práškového cukru, potravinárske farbivo

Šťavnatá marcipánová torta - príprava

    2/3 cukru, žĺtky, vlažnú vodu a olej vymiešame, pridáme múku, prášok do pečiva, orechy, šťavu a kôru z citróna. Potom vyšľaháme bielky, do ktorých postupne pridávame zvyšnú 1/3 cukru.
    Nakoniec obe masy premiešame a pečieme na dvakrát v tortových formách pri 160 stupňoch cca 45 minút.
    Po upečení korpusy prekrojíme tak, aby nám vznikli tri tenšie pláty a jeden hrubý, ktorý pomrvíme s jahodovým kompótom.
    Pred plnením korpusy polejeme šťavou z kompótu a rumom. Následne ich potierame džemom.

    Čokoládový krém: nad parou miešame žĺtky s cukrom, čokoládou, kakaom a vanilkovým cukrom do zhustnutia, necháme vychladnúť a primiešame Heliu.

    Mandľový krém: nad parou miešame žĺtky, cukor, vanilkový cukor a po vychladnutí zašľaháme Heliu a mandľovú arómu.

    Marcipán: zmiešame cukor, sušené mlieko a vodu, prípadne farbivo, rozvaľkáme a nanesieme na tortu.
    Zo zvyšného marcipánu môžene urobiť ozdôbky.
    Jednotlivé vrstvy ukladáme striedavo na seba.
Top