Marlenka
Celkom náročný
Celkom lacný
Príprava
Varenie

Fantastický koláč alebo môže byť aj ako torta.

Ingrediencie

Pre 10 Dávka(y)

Cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g praškového cukru
  • 2 ks vajcia
  • 200 g masla
  • 2 pl medu
  • 2 čl sódy bikarbóny rozmiešať v 2 pl mlieka

Orechová zmes

  • 350 g orechov posekaných na štvrtinky
  • 80 g práškového cukru
  • 120 g másla
  • 3 pl medu

Krém

  • 3 dcl mlieka
  • 1 pl hladkej múky
  • 1 pl Solamylu
  • 100 g cukru
  • 250 g másla
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 1 dcl rumu

Marlenka - príprava

    Zo surovín na cesto si na doske vypracujeme cesto a rozdelíme ho na dve polovice.
    Obe rozvaľkáme na veľké obdĺžniky a upečieme na papieri na pečenie na opačnej strane veľkého plechu. Ja som cesto vaľkala rovno na pečiacom papieri, pretože keď som ho vaľkala na doske, nedalo sa mi dobre preniesť na plech.
    Jednu placku upečieme prázdnu a druhú aj s orechovou zmesou.
    Obe pečieme na 170 C do zlatova asi 15 minút, treba sledovať.
     
    Orechová zmes: Nasekané orechy s maslom, cukrom a medom dáme na panvicu, necháme všetko rozpustiť a osmažíme dozlatova.
    Ešte horúcu zmes kladieme na surový druhý plát a taktiež ho upečieme na 170 C, 15 minút.

    Krém: maslo zmiešame s vanilkovým cukrom.
    Spolu uvaríme na hustú kašu mlieko, hladkú múku, solamyl a cukor. Miešame až kým to nezhustne.
    Keď kaša vychladne, primiešame ju k maslu zmiešanému s vanilkovým cukrom.

    Prázdny plát najprv pokvapkáme 1 dcl rumu a necháme vsiaknuť. Potom natrieme krémom.
    A prikryjeme plátom s orechovou zmesou.
    Plát je dobre prekrojiť napoly a preniesť postupne, aby sa nezlomil.
    Nechať na chladnom mieste uležať aspoň jeden deň.
    Koláčik sa vám po dokončení bude zdať tvrdý, ale nebojte, on krásne zmäkne a vrchná vrstva bude pekne chrumkavá.
Top

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby