Včelie kvaknutie
Kysnuté cesto: 500 g polohrubej múky, kocka kvasníc, 75 g cukru, štipka soli, ¼ l vlažného mlieka, 50 g zmäknutého masla, Na polevu: 1 vanilkový lusk, 150 g masla, 150 g medu, 6 PL mlieka, 200 g mandľových lupienkov, Na plnku: 2 bielky, 1 plátok želatíny, 75 g smotany, 70 g medu, 2 žĺtka,250 g jemného krémového tvarohu

Včelie kvaknutie - príprava

    Z prísad na cesto dobre vypracujeme, premiesime kysnuté cesto a necháme ho na teplom mieste kysnúť.
    Kým bude cesto kysnúť, vyškrabneme vnútro vanilkového lusku, zmiešame ho s maslom, medom a mliekom – necháme ho asi 2 min. variť.
    Potom do polevy vmiešame mandľové lupienky a odstavíme
    z ohňa, aby vychladla.
    Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie.
    Vykysnuté cesto ešte premiesime a dáme na plech.
    Rovnomerne ho rozotrieme na plech a necháme ešte asi
    30 min. odpočinúť – nakysnúť na plechu.
    Potom stierkou navlhčenou vo vode opatrne natrieme mandľovú polevu na cesto.
    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C, asi na 25 min.
    Koláč po upečení necháme vychladnúť.
    Plnka: Bielok vyšľaháme a želatínu necháme asi v 2 PL vody zmäknúť.
    Smotanu s medom zohrejeme a necháme variť asi 1-2 min. Kastrólik odložíme z ohňa.
    Dobre vyžmýkanú želatínu za stáleho miešania rozpustíme
    v horúcej smotane.
    Vmiešame žĺtky. Po lyžiciach vmiešame tvaroh.
    Krém necháme vychladnúť.
    Akonáhle začne krém rôsolovieť (tuhnúť), vmiešame doň vyšľahaný bielok.
    Keď koláč vychladne, vodorovne ho prekrojíme na polovicu. Spodnú polovicu natrieme krémom, položíme druhú polovicu, natretú mandľovou polevou.

Podobné recepty

Top