Sviatočná polievka
Kategória:
2 PL masla,
1 cibuľu ,
3 hnedé šalotky,
1/2 fenikla ,
1 stopku zeleru ,
1 pór ,
1 mrkvu ,
500 g údeného lososa ,
350 ml bieleho vína ,
10 guľôčok bieleho korenia ,
2 ks celého badiánu ,
1 PL posekanej petržlenovej vňate ,
1,7 l rybieho vývaru (alebo vody),
150 ml smotany na varenie, soľ, mleté čierne korenie
Na ozdobu:
pažítka ,
50 g natenko nakrájaného lososa
Krém :
370 ml smotany na šľahanie ,
postrúhaná kôra z 1 limetky
Sviatočná polievka - príprava
Rozpustíme maslo a pridáme k nemu najemno nakrájané šalotky, cibuľu, fenikel, zeler, pór a mrkvu.
Všetko spolu smažíme asi 10 minút do mäkka.
Dbajme na to, aby sa zelenina nesfarbila.
Polovicu osmaženej zeleniny odložíme.
Kúsky lososa vložíme k zelenine a spolu smažíme ďalšie
2 minúty. Prilejeme víno, celé biele korenie, badyán, posekanú petržlenovú vňať a všetko ochutíme soľou a korením.
Polievku privedieme do varu, varom všetko zredukujeme na polovicu a potom pridáme rybí vývar.
Na miernom plameni varíme asi 25 minút.
Z povrchu polievky odoberieme zrazeninu a nakoniec ju precedíme.
Vývar prelejeme do čistého hrnca a pridáme odloženú polovicu zeleniny.
Povaríme a po 10 minútach znovu precedíme.
Vývar vlejeme naspäť do hrnca a pridáme k nemu smotanu. Prípadne dochutíme soľou a korením.
Polievku udržujeme teplú.
Krém pripravíme tak, že našľaháme šľahačku do mäkkých kopčekov a zľahka do nej vložíme najemno nastrúhanú limetkovú kôru.
Polievku podávame v polievkových miskách teplú alebo studenú.
Navrch polievky položíme kopček krému a do stredu vložíme maličkú rolku lososa.
Povrch ozdobíme posekanou pažítkou a podávame.
Kategória:
2 PL masla,
1 cibuľu ,
3 hnedé šalotky,
1/2 fenikla ,
1 stopku zeleru ,
1 pór ,
1 mrkvu ,
500 g údeného lososa ,
350 ml bieleho vína ,
10 guľôčok bieleho korenia ,
2 ks celého badiánu ,
1 PL posekanej petržlenovej vňate ,
1,7 l rybieho vývaru (alebo vody),
150 ml smotany na varenie, soľ, mleté čierne korenie
Na ozdobu:
pažítka ,
50 g natenko nakrájaného lososa
Krém :
370 ml smotany na šľahanie ,
postrúhaná kôra z 1 limetky
Sviatočná polievka - príprava
Rozpustíme maslo a pridáme k nemu najemno nakrájané šalotky, cibuľu, fenikel, zeler, pór a mrkvu.
Všetko spolu smažíme asi 10 minút do mäkka.
Dbajme na to, aby sa zelenina nesfarbila.
Polovicu osmaženej zeleniny odložíme.
Kúsky lososa vložíme k zelenine a spolu smažíme ďalšie
2 minúty. Prilejeme víno, celé biele korenie, badyán, posekanú petržlenovú vňať a všetko ochutíme soľou a korením.
Polievku privedieme do varu, varom všetko zredukujeme na polovicu a potom pridáme rybí vývar.
Na miernom plameni varíme asi 25 minút.
Z povrchu polievky odoberieme zrazeninu a nakoniec ju precedíme.
Vývar prelejeme do čistého hrnca a pridáme odloženú polovicu zeleniny.
Povaríme a po 10 minútach znovu precedíme.
Vývar vlejeme naspäť do hrnca a pridáme k nemu smotanu. Prípadne dochutíme soľou a korením.
Polievku udržujeme teplú.
Krém pripravíme tak, že našľaháme šľahačku do mäkkých kopčekov a zľahka do nej vložíme najemno nastrúhanú limetkovú kôru.
Polievku podávame v polievkových miskách teplú alebo studenú.
Navrch polievky položíme kopček krému a do stredu vložíme maličkú rolku lososa.
Povrch ozdobíme posekanou pažítkou a podávame.
Všetko spolu smažíme asi 10 minút do mäkka.
Dbajme na to, aby sa zelenina nesfarbila.
Polovicu osmaženej zeleniny odložíme.
Kúsky lososa vložíme k zelenine a spolu smažíme ďalšie
2 minúty. Prilejeme víno, celé biele korenie, badyán, posekanú petržlenovú vňať a všetko ochutíme soľou a korením.
Polievku privedieme do varu, varom všetko zredukujeme na polovicu a potom pridáme rybí vývar.
Na miernom plameni varíme asi 25 minút.
Z povrchu polievky odoberieme zrazeninu a nakoniec ju precedíme.
Vývar prelejeme do čistého hrnca a pridáme odloženú polovicu zeleniny.
Povaríme a po 10 minútach znovu precedíme.
Vývar vlejeme naspäť do hrnca a pridáme k nemu smotanu. Prípadne dochutíme soľou a korením.
Polievku udržujeme teplú.
Krém pripravíme tak, že našľaháme šľahačku do mäkkých kopčekov a zľahka do nej vložíme najemno nastrúhanú limetkovú kôru.
Polievku podávame v polievkových miskách teplú alebo studenú.
Navrch polievky položíme kopček krému a do stredu vložíme maličkú rolku lososa.
Povrch ozdobíme posekanou pažítkou a podávame.