Sviatočná polievka
Kategória: 
2 PL masla, 1 cibuľu , 3 hnedé šalotky, 1/2 fenikla , 1 stopku zeleru , 1 pór , 1 mrkvu , 500 g údeného lososa , 350 ml bieleho vína , 10 guľôčok bieleho korenia , 2 ks celého badiánu , 1 PL posekanej petržlenovej vňate , 1,7 l rybieho vývaru (alebo vody), 150 ml smotany na varenie, soľ, mleté čierne korenie Na ozdobu: pažítka , 50 g natenko nakrájaného lososa Krém : 370 ml smotany na šľahanie , postrúhaná kôra z 1 limetky

Sviatočná polievka - príprava

    Rozpustíme maslo a pridáme k nemu najemno nakrájané šalotky, cibuľu, fenikel, zeler, pór a mrkvu.
    Všetko spolu smažíme asi 10 minút do mäkka.
    Dbajme na to, aby sa zelenina nesfarbila.
    Polovicu osmaženej zeleniny odložíme.
    Kúsky lososa vložíme k zelenine a spolu smažíme ďalšie
    2 minúty. Prilejeme víno, celé biele korenie, badyán, posekanú petržlenovú vňať a všetko ochutíme soľou a korením.
    Polievku privedieme do varu, varom všetko zredukujeme na polovicu a potom pridáme rybí vývar.
    Na miernom plameni varíme asi 25 minút.
    Z povrchu polievky odoberieme zrazeninu a nakoniec ju precedíme.
    Vývar prelejeme do čistého hrnca a pridáme odloženú polovicu zeleniny.
    Povaríme a po 10 minútach znovu precedíme.
    Vývar vlejeme naspäť do hrnca a pridáme k nemu smotanu. Prípadne dochutíme soľou a korením.
    Polievku udržujeme teplú.
    Krém pripravíme tak, že našľaháme šľahačku do mäkkých kopčekov a zľahka do nej vložíme najemno nastrúhanú limetkovú kôru.
    Polievku podávame v polievkových miskách teplú alebo studenú.
    Navrch polievky položíme kopček krému a do stredu vložíme maličkú rolku lososa.
    Povrch ozdobíme posekanou pažítkou a podávame.
Top