Jablkový závin s marcipánom I
450 g lístkového cesta, 750 g kyslejších jabĺk, 1 vrecúško hrozienok namočených v rume, 200 g marcipánovej hmoty, múku na vysypanie dosky, 100 g posekaných lieskových orieškov, 2 vrecúška vanilkového cukru, 1 bielok, 1 žĺtok, práškový cukor, 1 lyžičku škorice.

Jablkový závin s marcipánom I - príprava

    1/5 lístkového cesta si odložíme na ozdobenie. Z väčšej časti cesta vyvaľkáme plát na hrúbku asi 3 mm.
    Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na tenké plátky. Zmiešame ich s orieškami, hrozienkami, vanilkovým cukrom a škoricou.
    Jablkovú hmotu rovnomerne navrstvíme na plát cesta. Posypeme postrúhanou marcipánovou hmotou.
    Bočné okraje preložíme, aby sa nám jablká nevysypali a urobíme závin, ktorý preložíme na pekáč.
    Závin potrieme žĺtkom.
    Z časti lístkového cesta vyvaľkáme plát hrubý asi 3 mm a ozdobným kolieskom z neho nakrájame pásiky široké asi 1,5 cm. Pásikmi vytvoríme na závine mriežku. Ozdobený závin potrieme bielkom. Závin pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi 30 minút. Upečený závin posypeme práškovým cukrom.
Top