Nebezpečne dobrý jablčník
Na prípravu cesta: 4 vajcia, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 6 lyžíc vlažnej vody, 200 g polohrubej múky, prášok do pečiva, postrúhaná citrónová kôra Na prípravu jablkovej vrstvy: 750 g očistených postrúhaných jabĺk, 2 balenia vanilkového cukru, mletá škorica Na prípravu krému: 3 balíčky Zlatého klasu, 0,5 l mlieka, 2 balenia vanilkového cukru, 100 g kryštálového cukru, 2 pochúťkové smotany (500 ml) Na ozdobenie: 100 g čokolády na varenie, 20 g masla, mlieko

Nebezpečne dobrý jablčník - príprava

    Žĺtka vymiešame s cukrom a citrónovou kôrou. Pridáme vlažnú vodu, prášok do pečiva zmiešaný s múkou a vymiešame hladké cesto.
    Z bielkov ušľaháme sneh a vmiešame do cesta.
    Plech vyložíme alobalom, vysypeme vanilkovým cukrom a škoricou a rozložíme naň postrúhané jablká, z ktorých sme vytlačili prebytočnú šťavu.
    Na jablká vylejeme cesto, opatrne rozotrieme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení cesto vyklopíme tak, aby jablková vrstva bola navrchu. Alobal stiahneme z jabĺk a necháme vychladnúť.
    Do 350 ml mlieka nasypeme kryštálový a vanilkový cukor a dáme variť. Vo zvyšku studeného mlieka rozmiešame 3 balenia Zlatého klasu a uvaríme veľmi hustý puding. Za priebežného miešania ho necháme mierne vychladnúť a elektrickým šľahačom do neho postupne vmiešame pochúťkovú smotanu.
    Vyšľahaný jemný krém rozotrieme na jablkovú vrstvu a uložíme do chladničky.
    Čokoládu rozpustíme nad parou s troškou masla a premiešame. Ak je veľmi hustá, pridáme trošku mlieka. Nalejeme na povrch koláča a necháme vychladiť
Top