VIANOČNÁ MORKA
Kategória: 
1 morka, 200 g mandlí, 1-1,5 dl jedlého oleja, múka, vývar alebo voda, 300 g žemlí, 2 dl mlieka, 100 g masla, 4 vajcia, petržlenová vňať, muškátový oriešok

VIANOČNÁ MORKA - príprava

    Očistenú a osušenú morku naplníme osobitne pripravenou plnkou a zašijeme.
    Na povrchu ju ozdobíme mandľami, osolíme, uložíme na pekáč s olejom a dáme do vyhriatej rúry.
    Počas pečenia morku obraciame, aby koža rovnomerne zružovela a polievame olejom.
    Upečenú morku vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou a opražíme.
    Zalejeme vývarom alebo vodou a varíme dovtedy, kým sa tuk neoddelí od šťavy.
    Morku nakrájame na porcie aj s plnkou a polejeme upravenou šťavou.

    Príprava mandlí na ozdobenie morky: Mandle sparíme, olúpeme a nakrájame do tvaru klina.
    Pomocou ostrého noža ich nahusto povpichujeme do pŕs a stehien morky.

    Príprava plnky: Žemle nakrájame na menšie kocky a pokropíme mliekom.
    Maslo a žĺtky vymiešame do peny, z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme nadrobno posekanú zelenú petržlenovú vňať
    a nastrúhaný muškátový oriešok.
    Zvyšok mandlí nakrájame a pridáme do plnky, ktorú zľahka vymiešame.
    Plnkou naplním brušnú dutinu morky.
Top