1 morka, 200 g mandlí, 1-1,5 dl jedlého oleja, múka, vývar alebo voda, 300 g žemlí, 2 dl mlieka, 100 g masla, 4 vajcia, petržlenová vňať, muškátový oriešok
VIANOČNÁ MORKA - príprava
Očistenú a osušenú morku naplníme osobitne pripravenou plnkou a zašijeme.
Na povrchu ju ozdobíme mandľami, osolíme, uložíme na pekáč s olejom a dáme do vyhriatej rúry.
Počas pečenia morku obraciame, aby koža rovnomerne zružovela a polievame olejom.
Upečenú morku vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou a opražíme.
Zalejeme vývarom alebo vodou a varíme dovtedy, kým sa tuk neoddelí od šťavy.
Morku nakrájame na porcie aj s plnkou a polejeme upravenou šťavou.
Príprava mandlí na ozdobenie morky: Mandle sparíme, olúpeme a nakrájame do tvaru klina.
Pomocou ostrého noža ich nahusto povpichujeme do pŕs a stehien morky.
Príprava plnky: Žemle nakrájame na menšie kocky a pokropíme mliekom.
Maslo a žĺtky vymiešame do peny, z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme nadrobno posekanú zelenú petržlenovú vňať
a nastrúhaný muškátový oriešok.
Zvyšok mandlí nakrájame a pridáme do plnky, ktorú zľahka vymiešame.
Plnkou naplním brušnú dutinu morky.