Vianočný štedrák
CESTO: 1 kg hrubej múky, 500 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 20 g droždia, 120 g Smelotu, 3 žĺtky, tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu ORECHOVÁ PLNKA: 205 g mletých orechov, 30 g piškót, 200 ml mlieka, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, MAKOVÁ PLKA: 200 g mletého maku, 200 ml mlieka, 120 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 10 g masla, citrónová kôra, TVAROHOVÁ PLNKA: 300 g tvarohu, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 80 g masla, 2 vajcia, 20 g hrozienok, citrónová kôra, LEKVÁROVÁ PLNKA: 250 g slivkového lekváru, citrónová kôra

Vianočný štedrák - príprava

    Do vlažného mlieka pridáme lyžičku kryštálového cukru, pomrvené droždie, premiešame spravíme kvások.
    Kvások potom pridáme k múke spolu so Smetolom, zvyšným cukrom, žĺtkami a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť (asi 30 minút).
    Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 dielov.
    Kým cesto kysne, pripravíme si plnky.
    Lekvárová: Do slivkového lekváru primiešame lyžičku postrúhanej citrónovej kôry.
    Orechová: Piškóty dáme do mikroténového vrecka a pomocou tĺčika ich nadrobno rozdrvíme. Piškótové omrviny primiešame k pomletým orechom a vsypeme do horúceho osladeného mlieka, pridáme postrúhanú citrónovú kôru. Povaríme, kým plnka zhustne.
    Maková: Do horúceho osladeného mlieka vsypeme pomletý mak, pridáme maslo, lyžičku postrúhanej citrónovej kôry a zmes 12 minúty povaríme.
    Tvarohová: Tvaroh rozmiešame so žĺtkami, s cukrom a maslom. Pridáme umyté hrozienka, sneh vyšľahaný z bielkov a postrúhanú citrónovú kôru.
    Štyri diely vykysnutého cesta rozvaľkáme približne na hrúbku 2 mm a na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech postupne vrstvíme cesto a plnky. Na vrchnú tvarohovú plnku poukladáme pásiky zo zvyšného cesta a vytvoríme z nich mriežku. Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry.
Top