CESTO:
1 kg hrubej múky,
500 ml mlieka,
100 g kryštálového cukru,
20 g droždia,
120 g Smelotu,
3 žĺtky,
tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
ORECHOVÁ PLNKA:
205 g mletých orechov,
30 g piškót,
200 ml mlieka,
80 g kryštálového cukru,
1 vanilkový cukor,
citrónová kôra,
MAKOVÁ PLKA:
200 g mletého maku,
200 ml mlieka,
120 g kryštálového cukru,
1 vanilkový cukor,
10 g masla,
citrónová kôra,
TVAROHOVÁ PLNKA:
300 g tvarohu,
80 g kryštálového cukru,
1 vanilkový cukor,
80 g masla,
2 vajcia,
20 g hrozienok,
citrónová kôra,
LEKVÁROVÁ PLNKA:
250 g slivkového lekváru,
citrónová kôra
Vianočný štedrák - príprava
Do vlažného mlieka pridáme lyžičku kryštálového cukru, pomrvené droždie, premiešame spravíme kvások.
Kvások potom pridáme k múke spolu so Smetolom, zvyšným cukrom, žĺtkami a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť (asi 30 minút).
Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 dielov.
Kým cesto kysne, pripravíme si plnky.
Lekvárová: Do slivkového lekváru primiešame lyžičku postrúhanej citrónovej kôry.
Orechová: Piškóty dáme do mikroténového vrecka a pomocou tĺčika ich nadrobno rozdrvíme. Piškótové omrviny primiešame k pomletým orechom a vsypeme do horúceho osladeného mlieka, pridáme postrúhanú citrónovú kôru. Povaríme, kým plnka zhustne.
Maková: Do horúceho osladeného mlieka vsypeme pomletý mak, pridáme maslo, lyžičku postrúhanej citrónovej kôry a zmes 12 minúty povaríme.
Tvarohová: Tvaroh rozmiešame so žĺtkami, s cukrom a maslom. Pridáme umyté hrozienka, sneh vyšľahaný z bielkov a postrúhanú citrónovú kôru.
Štyri diely vykysnutého cesta rozvaľkáme približne na hrúbku 2 mm a na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech postupne vrstvíme cesto a plnky. Na vrchnú tvarohovú plnku poukladáme pásiky zo zvyšného cesta a vytvoríme z nich mriežku. Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry.