Vianočný vrkoč
600 g hladkej múky, 25 - 30 g kvasníc, 70 g cukru, 1 vajce, 2 žĺtky, 1 kávová lyžička soli, 2 dl mlieka, 125 g masla. Orechová plnka: 1,5 dl mlieka, 180 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 250 g pomletých orechov, 30 g piškótových omrvín. Maková plnka: 1,5 dl mlieka, 200 g cukru, 250 g pomletého maku. Tvarohová plnka: 250 g tvarohu, 1 vajce, 80 g práškového cukru, štipka soli, 3 lyžice krupice, 2 lyžice napučaných hrozienok.

Vianočný vrkoč - príprava

    Múku so soľou preosejeme do rýchlokysky, pripravíme si kvások.
    Potom pridáme zmäknuté maslo, žĺtky, vajce a dobre cesto vypracujeme.
    Cesto po vykysnutí premiešame a rozdelíme ho na 3 časti a každú časť rozvaľkáme na plát dlhý ako plech.
    Každý plát potrieme inou plnkou a zvinieme.
    Záviny spletieme do vrkoča a konce zatlačíme.
    Vrch potrieme rozšľahaným vajcom.
    Vrkoč položíme na vymastený plech a pri teplote
    175 stupňov C pečieme asi 50 minút.

    Orechová plnka: V horúcom mlieku rozpustíme cukor, necháme ho zovrieť, vsypeme orechy, zamiešame a do odstaveného vmiešame piškótové omrvinky.

    Maková plnka: V horúcom mlieku rozpustíme cukor, necháme zovrieť, primiešame mak a odložíme vychladnúť.

    Tvarohová plnka: Všetko spolu zmiešame.

    Plnky je dosť aj na 2 vrkoče.
    Ja cesto delím na 4 časti a tú štvrtú plním slivkovým lekvárom.
    Robím aj tak, že cesto rozdelím na 5 častí
    - tá piata je menšia - a plním na plech klasicky na seba - cesto, plnka, cesto, plnka..... na poslednú plnku urobím šikmú mriežku (po uhlopriečke) z cesta natenučko vyšúľaného.
    Je dobré keď tá posledná vrstva plnky je tmavá - najlepší je lekvár.
    Upečený trošku posypem práškovým cukrom.
Top