600 g hladkej múky,
25 - 30 g kvasníc,
70 g cukru,
1 vajce,
2 žĺtky,
1 kávová lyžička soli,
2 dl mlieka,
125 g masla. Orechová plnka: 1,5 dl mlieka, 180 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru,
250 g pomletých orechov, 30 g piškótových omrvín.
Maková plnka: 1,5 dl mlieka, 200 g cukru, 250 g pomletého maku. Tvarohová plnka: 250 g tvarohu, 1 vajce, 80 g práškového cukru, štipka soli, 3 lyžice krupice, 2 lyžice napučaných hrozienok.
Vianočný vrkoč - príprava
Múku so soľou preosejeme do rýchlokysky, pripravíme si kvások.
Potom pridáme zmäknuté maslo, žĺtky, vajce a dobre cesto vypracujeme.
Cesto po vykysnutí premiešame a rozdelíme ho na 3 časti a každú časť rozvaľkáme na plát dlhý ako plech.
Každý plát potrieme inou plnkou a zvinieme.
Záviny spletieme do vrkoča a konce zatlačíme.
Vrch potrieme rozšľahaným vajcom.
Vrkoč položíme na vymastený plech a pri teplote
175 stupňov C pečieme asi 50 minút.
Orechová plnka: V horúcom mlieku rozpustíme cukor, necháme ho zovrieť, vsypeme orechy, zamiešame a do odstaveného vmiešame piškótové omrvinky.
Maková plnka: V horúcom mlieku rozpustíme cukor, necháme zovrieť, primiešame mak a odložíme vychladnúť.
Tvarohová plnka: Všetko spolu zmiešame.
Plnky je dosť aj na 2 vrkoče.
Ja cesto delím na 4 časti a tú štvrtú plním slivkovým lekvárom.
Robím aj tak, že cesto rozdelím na 5 častí
- tá piata je menšia - a plním na plech klasicky na seba - cesto, plnka, cesto, plnka..... na poslednú plnku urobím šikmú mriežku (po uhlopriečke) z cesta natenučko vyšúľaného.
Je dobré keď tá posledná vrstva plnky je tmavá - najlepší je lekvár.
Upečený trošku posypem práškovým cukrom.