Orieškové kocky
7 bielkov, 175 g práškového cukru, 180 g lieskových orieškov, 17 g strúhanky, 1 lyžička maizeny, papierové košíčky Plnka: 0,2 l mlieka, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g kryštálového cukru, 1 lyžica instantnej kávy, 20 g vanilkového pudingu, 100 g lieskových orieškov, 50 ml rumu, 200 g masla Poleva: 100 g bielej čokolády, 70 g stuženého pokrmového tuku

Orieškové kocky - príprava

    Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a chvíľku šľaháme. Lieskové oriešky pomelieme a 130 g zmiešame so strúhankou a maizenou a postupne zľahka vmiešame do bielkov ušľahaných s cukrom. Cesto vylejeme na plech vyložený mastným papierom a upečieme v rúre vyhriatej na 200 °C doružova. Vychladnutý plát cesta po šírke rozrežeme na dve časti, jednu potrieme poloteplou plnkou, prikryjeme druhým plátom cesta a necháme do druhého dňa stuhnúť. Potom cesto nakrájame na asi trojcentimetrové kocky, namočíme ich do polevy, položíme na kovovú mriežku, ozdobíme orieškom a necháme stuhnúť. Hotové kocky podávame v papierových košíčkoch.

    Plnka: Do dvoch tretín mlieka pridáme vanilínový a kryštálový cukor a kávu a dáme variť. Keď začne vrieť, vlejeme zvyšné mlieko rozmiešané s pudingovým práškom a uvaríme hustý krém. Pomleté oriešky nasucho opražíme a zalejeme rumom. Maslo vymiešame dopenista. Do krému pridáme maslo, oriešky a dobre vymiešame.

    Poleva: Polámanú čokoládu rozpustíme s posekaným tukom nad parou.
Top