Božie milosti
Kategória:
1. cesto: 1/2 kg hladkej múky, 2 žĺtky, soľ, 100 ml mlieka, 1/2 fľaše piva
2. cesto: 1/2 palmarínu, 200 g hladkej múky, olej na vyprážanie, práškový cukor a vanilínový cukor
Božie milosti - príprava
Z prísad vypracujeme dva druhy cesta.
Prvé cesto rozvaľkáme na tenký plát.
Naň rozvaľkáme druhé cesto. Vznikne nám jeden dvojvrstvový plát.
Preložíme ho 3-krát na polovicu a necháme 30 minút odstáť. Odležané cesto opäť rozvaľkáme na 5 mm hrubý plát, opäť ho 3-krát preložíme na polovicu a necháme 30 minút odstáť. Rovnaký postup zopakujeme ešte raz.
Z plátu potom ozubeným kolieskom povykrajujeme obdĺžniky, ktoré v strede narežeme a opražíme z oboch strán na rozpálenom oleji.
Teplé Božie milosti posypeme hrubou vrstvou práškového cukru zmiešaného s vanilínovým cukrom.
Kategória:
1. cesto: 1/2 kg hladkej múky, 2 žĺtky, soľ, 100 ml mlieka, 1/2 fľaše piva
2. cesto: 1/2 palmarínu, 200 g hladkej múky, olej na vyprážanie, práškový cukor a vanilínový cukor
Božie milosti - príprava
Z prísad vypracujeme dva druhy cesta.
Prvé cesto rozvaľkáme na tenký plát.
Naň rozvaľkáme druhé cesto. Vznikne nám jeden dvojvrstvový plát.
Preložíme ho 3-krát na polovicu a necháme 30 minút odstáť. Odležané cesto opäť rozvaľkáme na 5 mm hrubý plát, opäť ho 3-krát preložíme na polovicu a necháme 30 minút odstáť. Rovnaký postup zopakujeme ešte raz.
Z plátu potom ozubeným kolieskom povykrajujeme obdĺžniky, ktoré v strede narežeme a opražíme z oboch strán na rozpálenom oleji.
Teplé Božie milosti posypeme hrubou vrstvou práškového cukru zmiešaného s vanilínovým cukrom.
Prvé cesto rozvaľkáme na tenký plát.
Naň rozvaľkáme druhé cesto. Vznikne nám jeden dvojvrstvový plát.
Preložíme ho 3-krát na polovicu a necháme 30 minút odstáť. Odležané cesto opäť rozvaľkáme na 5 mm hrubý plát, opäť ho 3-krát preložíme na polovicu a necháme 30 minút odstáť. Rovnaký postup zopakujeme ešte raz.
Z plátu potom ozubeným kolieskom povykrajujeme obdĺžniky, ktoré v strede narežeme a opražíme z oboch strán na rozpálenom oleji.
Teplé Božie milosti posypeme hrubou vrstvou práškového cukru zmiešaného s vanilínovým cukrom.