Jablkový zákusok pre dámy
Ľahký
Celkom lacný
Príprava

Jednoduchý, ľahký nie len na prípravu, ale aj po energetickej stránke, slovom zákusok pre dámy.

Ingrediencie

Pre 4 Osoba(y)

Cesto

  • 4 ks vajcia
  • 250 g jemného kryštálového, alebo práškového cukru (ja používam trstinový)
  • 1 dl oleja
  • 1 dl mlieka
  • 1 ks prášok do pečiva (alebo 1 ČL sódy bikarbóny)
  • 300 g polohrubej múky
  • 0.5 g soli

Plnka

  • 2 ks kyslé smotany (400 ml)
  • 250 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 1 ks vanilínový cukor
  • 1 PL práškového cukru (nemusí byť)

Jablková náplň

  • 1 kg nastrúhaných jabĺk
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 1 ks škoricový cukor (alebo 1 ČL mletej škorice)
  • 1 ks šťava z citróna (podľa chuti)

Želatína

  • 2 ks čírej tortovej želatíny
  • 1 PL cukru

Jablkový zákusok pre dámy - príprava

    1. Cesto - Žĺtky vymiešame s cukrom a so štipkou soli. Postupne primiešavame olej, mlieko, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C. Upečený koláč necháme vychladnúť.
    2. Plnka - Smotanu na šľahanie vyšľaháme s vanilínovým cukrom dotuha. Zľahka k nej primiešame kyslú smotanu a podľa chuti i práškový cukor (ja nedávam). Krém rozotrieme na upečené a vychladnuté cesto a dáme do chladničky stuhnúť.
    3. Príprava jabĺk - Na panvici skaramelizujeme kryštálový cukor a krátko na ňom prehrajeme nastrúhané jablká zmiešané so škoricovým cukrom. Po odstavení vytlačíme prebytočnú šťavu a jablkovú zmes rovnomerne navrstvíme na vychladnutý koláč.
    4. Želatína - Tortovú želatínu pripravíme podľa návodu na obale. Vlažnou želatínou polejeme povrch koláča v tenkej vrstve a necháme na chladnom mieste stuhnúť.

Poznámky k receptu

Popis receptu je na jeden veľký plech. Kto má rád tenšiu vrstvu piškóty a viac náplne, postačuje, ak si cesto zarobíte z polovičnej dávky, ostatné ingrediencie ako sú v popise. 

Top