Cesto:
300 g polohrubá múka,
200 g margarín,
150 g cukor,
4 žĺtky,
1 prášok do pečiva,
kôra z jedného citróna
Plnka:
4 bielky,
150 g cukor,
200 g vlašské orechy,
3 lyžice marhuľového džemu
Strúhaný koláč s orechami - príprava
Maslo, cukor a žĺtky vyšľaháme do peny, pridáme citrónovú kôru a múku a miesime.
Rozdelíme si ho na dve časti.
Jedna časť 2/3 druhá 1/3. Obidve zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky cca 1 hodinu, alebo mrazničky tu postačí pol hodina.
Šľaháme bielky, pridáme cukor, keď je sneh tuhý pridáme orechy a marmeládu.
Plech si vymažeme a vysypeme múkou, na hrubom strúhadle nastrúhame väčšiu časť vychladeného cesta a dáme do vyhriatej trúby na 180°C na 5 min.
Vyberieme, rozotrieme plnku a postrúhame druhú časť cesta.
Dopekáme ešte 20 min. do zlatista.
Posypeme práškovým cukrom.
Krájame až po vychladnutí.