Strúhaný koláč s orechami
Cesto: 300 g polohrubá múka, 200 g margarín, 150 g cukor, 4 žĺtky, 1 prášok do pečiva, kôra z jedného citróna Plnka: 4 bielky, 150 g cukor, 200 g vlašské orechy, 3 lyžice marhuľového džemu

Strúhaný koláč s orechami - príprava

    Maslo, cukor a žĺtky vyšľaháme do peny, pridáme citrónovú kôru a múku a miesime.
    Rozdelíme si ho na dve časti.
    Jedna časť 2/3 druhá 1/3. Obidve zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky cca 1 hodinu, alebo mrazničky tu postačí pol hodina.
    Šľaháme bielky, pridáme cukor, keď je sneh tuhý pridáme orechy a marmeládu.
    Plech si vymažeme a vysypeme múkou, na hrubom strúhadle nastrúhame väčšiu časť vychladeného cesta a dáme do vyhriatej trúby na 180°C na 5 min.
    Vyberieme, rozotrieme plnku a postrúhame druhú časť cesta.
    Dopekáme ešte 20 min. do zlatista.
    Posypeme práškovým cukrom.
    Krájame až po vychladnutí.
Top