Najlepšie recepty

Tí, ktorým varenie a pečenie robí radosť si na najrecepty.sk nájdu to svoje. Pridávajte svoje najobľúbenejšie recepty, komentujte ich, hodnoťte a ukladajte si tie, čo sa vám najviac pozdávajú. Stačí ak sa zaregistrujete a budete ich mať vždy poruke. Navyše tu nájdete možnosti si zasúťažiť o zaujímavé produkty. Zapojte sa a vyhrajte s najrecepty.sk!


Špeci koláč z kyslej kapusty
Kategória: 
300 g polohrubá múka, 3 dl mlieko príp. voda, 1 vajce, 1 kocka kvasníc, 300 g kyslá kapusta, soľ, rasca, cesnak, slanina

Špeci koláč z kyslej kapusty - príprava

    Z kvasníc, mlieka a cukru si pripravíme kvások.
    Cesto: múka, vajce, soľ, rasca a kvások - vypracujeme cesto. Ak sa nám zdá cesto riedke, tak prisypeme múku, pridáme pokrájanú kyslú kapustu aj so šťavou, ktorá sa uvolnila pri krájaní, tá by sa mala dostať do koláča.
    Cesto vylejeme a roztiahneme na vymastený veľký plech. Necháme ho asi 30 minút odpočívať a potom ho posypeme nadrobno nakrájanou slaninkou.
    Pečieme pri teplote 230°C asi 15 minút.
    Koláč je aj po upečení pomerne bledý, ak je zo spodu mierne pripečený tak je koláč hotový, skúšku môžeme spraviť aj špáradlom.
    Toto kysnuté cesto nezväčší veľmi svoj objem, asi to robí tá kapusta, je to taká placka kyselkavej chuti.
    Po upečení celý koláč potrieme zmesou oleja, vody a rozotreného cesnaku.
    Je výborný a mierne kyselkavý. Dá sa využiť aj ako príloha k mäsu, alebo ako špeciálny chlebík napríklad pri grilovačkách, náhradou za chleba.
Top