1 kg zemiakov, 500 g bryndze, 2 cibule, 150 g slaniny, olej, 250 g kyslej smotany, 3 lyžice sladkej smotany, soľ, pažítka, mleté čierne korenie
Bryndzové super nehalušky - príprava
Zemiaky si dopredu uvaríme v šupke.
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a na kocky pokrájanú slaninu.
Uvarené zemiaky očistíme a roztlačíme ich tak, aby ostali hrudkovité, zamiešame k ním nasekanú čerstvú pažítku a premiešame.
Pridáme polovicu cibuľovej zmesy, posolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
V inej mise zmiešame bryndzu, kyslú smotanu a sladkú smotanu.
Zapekaciu misu alebo pekáč vymastíme a vložíme do nej zemiaky. Na vrch vylejeme vymiešanú bryndzu so smotanou. Nakoniec navrstvíme zvyšnú cibuľovú zmes a zasypeme pažitkou.
Zapečieme pri teplote 190 stupňov tak 15-20 minút.