Najlepšie recepty

Tí, ktorým varenie a pečenie robí radosť si na najrecepty.sk nájdu to svoje. Pridávajte svoje najobľúbenejšie recepty, komentujte ich, hodnoťte a ukladajte si tie, čo sa vám najviac pozdávajú. Stačí ak sa zaregistrujete a budete ich mať vždy poruke. Navyše tu nájdete možnosti si zasúťažiť o zaujímavé produkty. Zapojte sa a vyhrajte s najrecepty.sk!


Jablkový závin s marcipánom
450 g lístkového cesta, 750 g kyslejších jabĺk, 1 vrecúško hrozienok namočených v rume, 200 g marcipánovej hmoty, múku na vysypanie dosky, 100 g posekaných lieskových orieškov, 2 vrecúška vanilkového cukru, 1 bielok, 1 žĺtok, práškový cukor, 1 lyžičku škorice.

Jablkový závin s marcipánom - príprava

    1/5 lístkového cesta si odložíme na zdobenie.
    Z väčšej časti cesta vyvaľkáme plát na hrúbku asi 3 mm. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na tenké plátky.
    Zmiešame ich s orieškami, hrozienkami, vanilkovým cukrom a škoricou.
    Jablkovú hmotu rovnomerne navrstvíme na plát cesta. Posypeme postrúhanou marcipánovou hmotou.
    Bočné okraje preložíme, aby sa nám jablká nevysypali a urobíme závin, ktorý preložíme na pekáč.
    Závin potrieme žĺtkom.
    Z časti lístkového cesta vyvaľkáme plát hrubý asi 3 mm a ozdobným kolieskom z neho nakrájame pásiky široké asi 1,5cm.
    Pásiky ukladáme na závin v tvare mriežky.
    Takto pripravený potrieme bielkom.
    Pečieme v rúre vyhriatej na 180º C asi 30 minút.
    Upečený zasypeme práškovým cukrom.
Top