500 g polohrubej múky, štipka soli, prášok do pečiva, 2 vajcia, 250 g masla, 125 g práškového cukru, citrónová kôra. Plnka: 4-5 lyžíc mletých orechov alebo bielej strúhanky, 1 kg očistených, nahrubo postrúhaných jabĺk, 50 g hrozienok, mletá škorica, kryštálový a vanilínový cukor a práškový cukor na posýpku
Jablkové pité - rezy - príprava
Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, práškový cukor a postrúhanú kôru z umytého citróna, premiešame, v strede zmesi urobíme jamku a vyklopíme do nej 2 celé vajcia.
Stuhnuté maslo postrúhame alebo nakrájame, rukami vypracujeme polotuhé cesto.
Vyvaľkáme 2 bochníky, prikryjeme obrúskom, necháme oddychovať.
Umyté jablká olúpeme a nahrubo postrúhame.
Jeden väčší bochník cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka preložíme na suchý plech.
Cesto zarovnáme do krajov a posypeme pomletými orechmi, alebo strúhankou, ktoré vsajú prebytočnú šťavu z jabĺk. Potom rozsypeme do rovnakej vrstvy postrúhané jablká, umyté hrozienka, poprášime mletou škoricou alebo škoricovým cukrom, vanilínovým a kryštálovým cukrom.
Vyvaľkáme druhý bochník cesta vo veľkosti plechu a tiež pomocou valčeka cesto prenesieme na plech a ochutené jablká prikryjeme.
Vrchné cesto miestami prepichneme vidličkou, aby pri pečení unikala para z jabĺk.
Pečieme vo vyhriatej horúcej rúre.
Upečené krájame na štvorce.
Povrch pocukrujeme.