Jablkové pité - rezy
500 g polohrubej múky, štipka soli, prášok do pečiva, 2 vajcia, 250 g masla, 125 g práškového cukru, citrónová kôra. Plnka: 4-5 lyžíc mletých orechov alebo bielej strúhanky, 1 kg očistených, nahrubo postrúhaných jabĺk, 50 g hrozienok, mletá škorica, kryštálový a vanilínový cukor a práškový cukor na posýpku

Jablkové pité - rezy - príprava

    Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, práškový cukor a postrúhanú kôru z umytého citróna, premiešame, v strede zmesi urobíme jamku a vyklopíme do nej 2 celé vajcia.
    Stuhnuté maslo postrúhame alebo nakrájame, rukami vypracujeme polotuhé cesto.
    Vyvaľkáme 2 bochníky, prikryjeme obrúskom, necháme oddychovať.
    Umyté jablká olúpeme a nahrubo postrúhame.
    Jeden väčší bochník cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka preložíme na suchý plech.
    Cesto zarovnáme do krajov a posypeme pomletými orechmi, alebo strúhankou, ktoré vsajú prebytočnú šťavu z jabĺk. Potom rozsypeme do rovnakej vrstvy postrúhané jablká, umyté hrozienka, poprášime mletou škoricou alebo škoricovým cukrom, vanilínovým a kryštálovým cukrom.
    Vyvaľkáme druhý bochník cesta vo veľkosti plechu a tiež pomocou valčeka cesto prenesieme na plech a ochutené jablká prikryjeme.
    Vrchné cesto miestami prepichneme vidličkou, aby pri pečení unikala para z jabĺk.
    Pečieme vo vyhriatej horúcej rúre.
    Upečené krájame na štvorce.
    Povrch pocukrujeme.
Top