Najlepšie recepty

Tí, ktorým varenie a pečenie robí radosť si na najrecepty.sk nájdu to svoje. Pridávajte svoje najobľúbenejšie recepty, komentujte ich, hodnoťte a ukladajte si tie, čo sa vám najviac pozdávajú. Stačí ak sa zaregistrujete a budete ich mať vždy poruke. Navyše tu nájdete možnosti si zasúťažiť o zaujímavé produkty. Zapojte sa a vyhrajte s najrecepty.sk!


Nakladanie kapusty
Kategória: 
Niekoľko hlávok bielej kapusty – množstvo podľa veľkosti sud do ktorého chceme kapustu naložiť. Na každý kg kapusty potrebujeme asi 20 g soli, niekoľko bobkových listov, za hrsť rasce, niekoľko zrniečok celého čierneho korenia, asi 0,5 až 1 kg cibule, zopár malých jabĺčok,1 malú cviklu (nemusí byť), ak máme tak sušený kôpor a kôrku z chleba.

Nakladanie kapusty - príprava

    Kapustu umyjeme, očistíme a nastrúhame aj s očistenou cibuľou.
    Na spodok suda dáme kôrku z chleba, očistenú cviklu, niekoľko stoniek sušeného kôpru a na to poukladáme celé listy kapusty.
    Na tieto listy ukladáme a tlačíme kapustu, pričom každú vrstvu posolíme, posypeme celým čiernym korením, pridáme zopár bobkových listov a rascu (ideálne je tieto koreniny vrátanie soli zmiešať v jednej mise a potom zysypávať vrstvy tlačenej kapusty).
    Každú vrstvu musíme poriadne zatlačiť a občas pridáme jabĺčko. Keď sme sud naplnili a kapusta je natlačená, necháme súdok asi 2 týždne v teple.
    Kapusta musí byť na povrchu pokrytá šťavou, nesmie byť suchá lebo sa pokazí.
    Do žliabka na keramickom sude nalejeme vodu a kapustu môžeme premiestniť do pivnice, kde potom ďalšie týždne kysne.

    Nikdy ju pred používaním neumývajte, nevyplachujte !
    S kyslou chuťou by ste zmyli aj väčšiu časť vitamínov a minerálnych látok.
    Ako vitamínová C bomba je kyslá kapusta veľmi dôležitá v zime. Posilňuje náš imunitný systém a pôsobí ako obranný štít proti chrípke, jód, draslík, kalcium, železo, karotén, vitamín K, viaceré vitamíny B kyslú kapustu zaraďujú ao kráľovnu medzi zeleninami.
Top