Anglický  vianočný  koláč
350 g margarínu, 350 g práškového cukru, 6 vajec, 450 g hladkej múky, 4 PL (polievkové lyžice) mlieka, alebo vínovice, 1 ČL (čajová lyžica) mletej škorice, 1 ČL mletých klinčekov, 1 PL mletého ďumbiera, 450 g hrozienok, kôrka pomaranča, alebo citrónu, 100 g citronátu (zelené kandizované ovocie), 125 g červených čerešn,í 250 g sekaných mandlí, 50 g kandizovaného zázvoru.

Anglický vianočný koláč - príprava

    Źĺtky vyšľaháme s cukrom.
    Potom všetko pridáme a vymiešame.
    Bielky vyšľahať na sneh – pridávať až úplne na koniec.
    Do vymastenej bábovkovej formy.
    Pečieme 2 a ½ až 3 hodiny pri 140 st.C.
    Vyberieme vychladnuté z formy (bude to tvrdé – nevadí), zabalíme do utierky a v nádobe (jenská misa a pod.) to pravidelne polievame nejakým destilátom (najlepšie koňakom).
    Zvrchu prikryté, uskladňujeme na balkóne ( v chlade). Pečieme 6 (šesť) týždňov pred Vianocami.
Top