Grilované kurča so šampiňónovou omáčkou
Kategória: 
2 malé kurčatá alebo stehná 30 g masla, olej na potretie grilu 1 lyžička dijonskej horčice trocha strúhanky mleté čierne korenie, soľ. Šampiňónová omáčka: 150 g šampiňónov 60 g masla 4 lyžice bieleho vína 4 lyžice vínneho octu 1 - 2 strúčiky cesnaku 1 a pol lyžice dijonskej horčice 20g múky 375 ml kuracieho vývaru.

Grilované kurča so šampiňónovou omáčkou - príprava

    Pripravíme si hydinu vystrihneme a odstránime chrbticu kureniec. Odstránime konce krídel a strmienok. V koži medzi stehnom a prsnou kosťou vykrojíme otvor a pretiahneme ním nohu. Nasadíme na gril. ihlu. Na panvici roztopíme maslo a polovičkou ponatierame kurčatá. Potom ich osolíme a okoreníme. Kurčatá dáme na gril, ktorý sme potreli olejom. Grilujeme asi 15 minút, počas grilovania ich ešte raz natrieme maslom. Z druhej strany grilujeme zhruba 10 minút. Kurča znova obrátime, natrieme horčicou a posypeme strúhankou. Grilujeme ešte asi 10 minút, aby bolo mäsko upečené domäkka.
    Šampiňónová omáčka: V mise rozmiešame maslo, pridáme k nemu múku a dobre vymiešame. V panvici roztopíme polovicu zvyšného masla, pridáme nakrájané šampiňóny a dusíme. V inej rajnici roztopíme ostatné maslo a dáme doň cesnak a pridáme víno s octom a pomaly varíme. Primiešame horčicu, vývar, dusené šampiňóny a 5 minút povaríme. Do vriacej omáčky pridávame po kúskoch maslo, rozmiešané s múkou. Omáčka zhustne, podľa chuti ju osolíme a okoreníme. Kurence dáme na tanier a polejeme trochou omáčky. Zvyšok omáčky podávame zvlášť. Podávame s hranolkami, hriankami, pečivom...
Top