250 ml mlieka ,
alebo 125 ml mlieka a 125 ml sladkej smotany na varenie ,
3 lyžice práškového cukru ,
100 ml rumu, brandy, whisky alebo inej liehoviny podľa chuti na variáciu s obsahom alkoholu ,
2 žĺtky ,
trochu mletej škorice ,
muškátový orech ,
škoricu na ozdobenie
Vaječný nápoj - príprava
Mlieko alebo mlieko so smotanou privedieme spolu
s muškátovým orieškom do varu.
V kastróliku vyšľaháme žĺtky s cukrom, prilejeme mlieko
a za stáleho miešania zahrievame, najlepšie nad parou, až kým zmes nezačne hustnúť.
Z hotového nápoja vyberieme muškátový oriešok a horúci krém podávame v nižších pohároch so širokým dnom.
Ak pripravujeme alkoholický variant, prilejeme liehovinu
a zľahka premiešame.
Na záver ozdobíme strúhaným muškátovým orieškom, prípadne škoricou.
Ak vám nápoj zostane, môžete ho studený vyliať do fľašky
a dať vychladiť.