Vaječný nápoj
250 ml mlieka , alebo 125 ml mlieka a 125 ml sladkej smotany na varenie , 3 lyžice práškového cukru , 100 ml rumu, brandy, whisky alebo inej liehoviny podľa chuti na variáciu s obsahom alkoholu , 2 žĺtky , trochu mletej škorice , muškátový orech , škoricu na ozdobenie

Vaječný nápoj - príprava

    Mlieko alebo mlieko so smotanou privedieme spolu
    s muškátovým orieškom do varu.
    V kastróliku vyšľaháme žĺtky s cukrom, prilejeme mlieko
    a za stáleho miešania zahrievame, najlepšie nad parou, až kým zmes nezačne hustnúť.
    Z hotového nápoja vyberieme muškátový oriešok a horúci krém podávame v nižších pohároch so širokým dnom.
    Ak pripravujeme alkoholický variant, prilejeme liehovinu
    a zľahka premiešame.
    Na záver ozdobíme strúhaným muškátovým orieškom, prípadne škoricou.

    Ak vám nápoj zostane, môžete ho studený vyliať do fľašky
    a dať vychladiť.
Top