Najlepšie recepty

Tí, ktorým varenie a pečenie robí radosť si na najrecepty.sk nájdu to svoje. Pridávajte svoje najobľúbenejšie recepty, komentujte ich, hodnoťte a ukladajte si tie, čo sa vám najviac pozdávajú. Stačí ak sa zaregistrujete a budete ich mať vždy poruke. Navyše tu nájdete možnosti si zasúťažiť o zaujímavé produkty. Zapojte sa a vyhrajte s najrecepty.sk!


Jablčník z krehkého cesta
300 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1/4 balíčka prášku do pečiva, 140 g masla alebo tuku, soľ, 1 žĺtok, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 1 dl mlieka alebo smotany. Plnka: 750 g jabĺk, 100 g práškového cukru, škorica, 100 g hrozienok, 100 g orechov, mlieko na potretie

Jablčník z krehkého cesta - príprava

    Do hladkej múky pridáme preosiatý cukor s práškom do pečiva, rozsekáme maslo alebo tuk, pridáme trošku soli, žĺtok, vajce, vanilkový cukor a toľko smotany alebo vody, aby bolo cesto spojené a hladké.
    Potom ho rozdelíme na 2 diely a dáme do chladu.
    Medzitým pripravíme plnku.
    Potom cesto každé zvlášť rozvaľkáme na 1/2 cm, na váľku prenesieme na plech, posypeme postrúhanými jablkami zmiešanými so škoricou a s cukrom. Cukru dáme podľa kyslosti jabĺk.
    Do plnky môžeme pridať aj hrozienka a posekané orechy. Jablká prikryjeme druhým dielom cesta, rováľkaného na veľkosť prvého cesta, kraje pretlačíme, celý jablčník potrieme mliekom a upečieme.
    Upečený posypeme vanilkovým cukrom, trochu vychladnutý pokrájame na štvorcové rezy
Top